Kakukk: jutányos áron átjátszott ingatlan, „zsíros” önkormányzati megrendelések

gazdaság Újpest

A hírhedt Kakukk Vendéglő története már több mint 10 évre tekint vissza. 2008. május 16-án jelent meg a pályázati lehetőség a Nádor utcai sarokingatlan bérleti jogára, melyet a Kakukkot üzemeltető gazdasági társaság 5 évre nyert el 2008 augusztusától. Ekkor 15.600 forintot kellett fizetni négyzetméterenként évente bérleti díj gyanánt (összesen nagyjából 1,7 millió forint/év – 112 négyzetméterre vetítve).

Az üzemeltető cég már 2009 januárjában kérte a bérleti díj csökkentését 50 százalékkal, azonban ezt a 2010 előtti városvezetés Gazdasági Bizottsága elutasította. A fideszes Wintermantel Zsolték 2010-ben megnyerték az önkormányzati választást, és a Kakukk úgy döntött, újra próbálkozik a bérleti díj csökkentésével. Nem sokat vártak, már 2010 novemberében előterjesztésükben kérték a bérleti szerződés meghosszabbítását 2016-ig, valamint egy 30 százalékos bérleti díj csökkentést. Ezt a kérést az értéknövelő beruházásokra, valamint a gazdasági helyzet miatti bevételek elmaradására fogták. Végül a város Gazdasági Bizottsága ezt elfogadta, így meghosszabbították a szerződést, és a bérleti díj is csökkent.

Kakukk Vendéglő épülete a Nádor utca és Lázár Vilmos utca sarkán. Az épület 112 négyzetméter. Forrás: Google Maps

2011 decemberében maga Molnár Szabolcs (Fidesz) előterjesztésében ismerte el, hogy a korábbi 30%-os bérleti díj csökkentés oka, hogy a Kft. komoly értéknövelő beruházásokat hajtott végre, amely nélkül az ingatlan hasznosíthatatlan lett volna. Javasolta, hogy a kedvezmény 2012. decemberéig hosszabbítsák meg, melyet a Bizottság elfogadott.

2013 szeptemberében újra egy fideszes előterjesztés érkezett a Gazdasági Bizottságba, mely már a 112 négyzetméteres ingatlan eladásával volt kapcsolatos. A cég az ingatlanért (112 négyzetméter – sarokingatlan Újpest kertvárosi részén!) 19 millió forintot ajánlott, azonban az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. javasolta a vételár csökkentését az értéknövelő beruházások értékével. Többen szóvá is tették, hogy 2010-től az értéknövelő beruházásokra hivatkozva már kaptak majdnem három éven keresztül 30 százalékos bérleti díj csökkentést, így indokolatlannak tartották a majdnem 4 millió forintos vételár kedvezményt. Ha kiszámoljuk, akkor évente több mint 500.000 forint kedvezményt már kapott a Kakukkot üzemeltető gazdasági társaság.

Önkormányzati bevételi szempontból az épület teljes mértékben profitábilis volt, 5 év alatt majdnem 8,2 millió forint bevételt termelt szemben a 2,3 millió forintos kiadással, azaz évente több mint 1 millió forintot hozott az Újpesti Önkormányzatnak.

Már az eladás előtt is több önkormányzati megrendelés érkezett a Kakukk Vendéglőhöz, azonban ezeknek az összegét sajnos nem tudjuk, adatok csak 2012-től állnak rendelkezésre a selejtezések miatt – ezt már Déri Tibor (Momentum), ellenzéki pártok által támogatott polgármesterjelölt mondta el lapunknak. Déri kiemelte, hogy 2012 óta több mint 52 millió forintos megrendelést kapott a Kakukk az önkormányzattól, valamint gazdasági társaságaitól. „Ahogy a tegnap megjelent videómban is kiemeltem: nem a Kakukkal van probléma, hanem azzal az urambátyám viszonnyal, ami Újpesten kialakult a jelenlegi városvezetés részéről. Nem lehet a hagyományokra hivatkozva kivételesen bánni újpesti vállalkozásokkal. Számos Újpesten működő étterem van, ezek is kapnak majd’ hat év alatt 52 milliós önkormányzati megrendelést?! Nem hiszem. Minden újpesti vállalkozás számára ugyanolyan feltételeket kell teremteni, nem szabad kivételezni egyesekkel, csak mert az a polgármester törzshelye.

Címke:

2 thoughts on “Kakukk: jutányos áron átjátszott ingatlan, „zsíros” önkormányzati megrendelések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük