Nem véletlenül hallgattak Tarlósék a patkánystatisztikákról

állat Budapest egészség

Közérdekű adatigényléssel kérte ki a Népszava a fővárostól a patkánynépszámlálás eredményeit. A kiadott mérésekből kiderül, hogy már 2018-ban is jelentősen megnőtt a rágcsálók száma Budapesten.

A patkányokat kerületenként megfigyelt objektumokban számolják, de nem minden kerületben folyik mérés minden évben.

A VII. kerületben 2016-ban még a határérték alatt volt a fertőzöttség, 2018 januárjában viszont már a határérték két és félszeresét mérték, októberben pedig az ötszörösét. A két mérés között cserélt irtócéget a főváros, ekkor vette át a Bábolna Bio helyét az RNBH konzorcium. Az RNBH a Bábolna alá ígért és évi bruttó 260 millió forintért vállalta a munkát, de már decemberben plusz 650 milliót szavazott meg neki a közgyűlés, éppen a patkányhelyzet súlyosbodása miatt.

Zuglóban a 2018 februári mérték még csak a határérték hatodát mutatta, decemberre viszont a kétszeresét. a XX. és a XXIII. kerületben is 2018-ra ugrott meg a népesség, ahogy Újpesten is már tavaly nyáron derült ki, hogy helyzet van. A 2019-es mérések eredményei nem szerepelnek a fővárostól most megszerzett adatok között.

A Bábolna Bio a lap megkeresésére jelezte, hogy az ő megbízatásuk ideje alatt a patkányfertőzöttség huzamosabb ideig sosem haladta meg a határértéket. Amennyiben az első mérés adatai indokolták, a szakembereik mérget helyeztek ki, majd egy hét múlva újra ellenőriztek, és erről jegyzőkönyv is készült. A pótméréseknél a patkányszám mindig visszaállt a határérték alatti szintre.

Forrás: HVG; kép: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük