Déri Tibor: „Az újpestiek nagy többsége változást szeretne.”

politika Újpest

Miért fontos önnek, hogy háromgyermekes családapaként közéleti szerepet vállaljon polgármesterjelöltként Újpesten?

Újpesten élek a családommal, gyermekeim Újpestre születtek, itt van az otthonunk. Fontos számomra, hogy élhető, fejlődő, gyarapodó városban éljünk, hiszen itt képzeljük el a jövőnket. Jelenleg azonban egy szűk kormánypárti kör, a fideszes polgármester vezetésével kisajátította a Városházát, propagandagépezetet működtet, visszaél a hatalmával, a rábízott javakkal, számos közszolgáltatás kritikán aluli, számos kérdésben káros döntéseket hoznak Újpest szempontjából, vagy éppen hallgatnak, amikor saját pártjuk hátrányos döntést hoz az újpestiekre nézve.

Erre még visszatérünk. Úgy tudom, hogy a Momentum újpesti elnökeként aktívan részt vesz Újpest közéletében.

Ez így igaz. Magam kezdeményeztem a hat helyi ellenzéki párt erejének az egyesítését. Ma Újpesten teljes ez ellenzéki egység, a DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd és a Jobbik közösen küzd a változásért. Egy polgármester-jelöltet, és minden körzetben egy képviselőjelöltet állítunk szembe a kormánypárt jelöltjével. Megteremtettük az egységet, amely kormányzóképes erőként lát munkához októbertől.

Tudom, hogy azzal illene kezdenem, hogy „nem fél?”, de megfogadtam, hogy nem teszek fel ilyen kérdéseket.

Félnem kellene? Nem félek. Nem félünk! Ám erről mégis beszélnünk kellene, mert az is köztudott, hogy sokan félnek ma Magyarországon. Tudjuk, hogy a rezsimpárt részéről aljas támadásoknak leszek kitéve, a csapatom tagjaival együtt. De hiszünk abban, amit elkezdtünk, és ezért állni fogjuk a támadásokat.

Akkor nézzük a többieket. Az egyszerű hétköznapi embereket, akik viszont félnek… Mit lehet tenni ez ellen?

Tudnia kell minden változást akaró újpestinek, hogy nincsenek többé egyedül, sokan vagyunk és kiállunk egymásért.

Korábban azt mondta, hogy számos káros döntést hoz a városvezetés, vagy szolgai módon hallgat, ha ilyen döntések születnek. Példákat kérünk…

Sajnos, bőséggel akadnak példák! A kormányzat úgy döntött, hogy Újpestnek nem lesz kórháza, és mindezt támogatja a fideszes polgármester is. 2012-ben bezárták az Árpád-kórházat, majd a Károlyi Kórház megmaradt aktív részlegét is. A fideszes városvezetők csődöt mondtak, mert nem mentették meg a kórházakat, de új kórházat sem tudtak intézni Újpestnek. A bezárt kórház épületéből pedig egy nagy munkásszállót akarnak csinálni! A kérdés az, hogy az újpestiek elsősorban kórházat szeretnének, vagy milliárdos beruházással megvalósuló vendégmunkásszállót? Szerintem egyértelmű a válasz.

Viszont van szakrendelő is Újpesten, szépen kifestették, úgy tudom.

Igaz, kifestették. De ha valaki elveszíti a fél lábát, mire lenne elsősorban szüksége? Egy működő protézisre, vagy arra, hogy szépen kipucolják mindkét cipőjét? Rendben van-e az, hogy újpesti szakrendelőben nincs elég orvos, nincs elég személyzet, és egy-egy vizsgálatra sokszor hónapokig kell várni? A szakrendelőt az önkormányzat működteti, végső soron a polgármester felel érte. Felel azért is, mert orvos- és dolgozóhiány van, a várólisták miatt tömegek kényszerülnek a drága magánrendelésekre.

Hogyan gazdálkodnak a közvagyonnal?

Gazdálkodnak?! Nem inkább garázdálkodnak? Nem garázdálkodás az, hogy az Ady Endre Művelődési Központ ingatlanját, egy hatalmas, frekventált helyen fekvő telket, egy jól ismert, Fidesz-közeli építési vállalkozónak adják el? A területét jórészt teljesen beépítik, pedig az újpestiek inkább közparkot szeretnének ott látni. Arra van szüksége Újpestnek, hogy újabb parkoló autók zúduljanak rá a Városközpontra? Mi inkább élhetőbb Újpest-Központot szeretnénk, ezért októbertől mindent meg fogunk tenni azért, hogy ezeket a káros döntéseket felülvizsgálhassuk.

Mi a helyzet a lakhatással?

Újpesten is lakhatási válság van. A lakásárak és az albérleti díjak a többszörösükre emelkedtek az elmúlt években. Egyre nagyobb gond a családoknak a lakhatás, de épültek-e Wintermantelék vezetésével az elmúlt tíz évben megfizethető önkormányzati bérlakások? A válasz az, hogy nem. Ez nagyon nagy mulasztás. Ezen mindenképpen változtatnunk kell!

Újpesten is igaz az, hogy a fideszesek kivágják a fákat és zöldterületeket építenek be?

Igaz. A legnagyobb beépítési hullám Káposztásmegyert veszélyezteti, pedig akik ott élnek, pontosan azért tartják élhető lakóhelynek, mert sok a zöldterület, sok a fa. Wintermantelék például úgy fogadták el az új káposztásmegyeri építési szabályzatot, hogy az lehetővé teszi számos zöldfelület beépítését. Például két hektárnyi erdőben szeretnének fairtást végezni két íjászpálya kialakítása miatt. Ezt a „mindent beépíteni” mániát meg kell állítani, és meg is fogjuk állítani!

Közterületek állapota?

Elég csak sétálni egy kicsit. A Városháza körüli területet leszámítva sok helyen koszos és szemetes a városunk. Ezen is nagyon gyorsan változtatni fogunk. Látványos és örvendetes változások köszöntenek Újpestre októbertől, ha az újpestiek megtisztelnek engem és csapatomat bizalmukkal.

Mi lesz, ha győznek ősszel?

Ha győzünk, nem azt fogjuk lesni, hogy éppen mi a kormány elvárása velünk szemben. A szolgai bólogatás és lapítás időszakát a bátor, lokálpatrióta érdekérvényesítés váltja fel.

Lehet sikeresen várost vezetni, ha a kormány fideszes marad?

Talán Angyalföld, melyet a baloldali Tóth József vezet, nem Budapest egyik legsikeresebb kerülete? Említhetném akár a Gajda Péter vezette Kispestet, vagy akár Szegedet és Botka Lászlót is. Újpest erős és nagy város, képes kiállni a saját érdekeiért.

Mi a tanulsága az európai parlamenti választásoknak Újpestre nézve?

Újpesten győzött az ellenzék már parlamenti választásokon is. A legutóbbi európai parlamenti választásokon is győztünk. Az újpestiek nagy többsége változást szeretne. Minden adott, hogy győzzünk az önkormányzati választásokon is. Meggyőződésem, hogy elérkezett az a pillanat, mikor az újpestiekkel együtt cselekednünk kell mind hazánk, mind Újpest érdekében.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük