Megrémült a Mol-toronytól, a Liget-beruházást pedig leállíttatná az ENSZ szervezete

Budapest

Jelentést adott ki az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, vagyis az UNESCO a világörökségi helyszínek megőrzésére tett erőfeszítésekről, ami érinti a budapesti Duna-partot, a Városligetet és a Várnegyedet is – írja a hvg.hu.

Az UNESCO elismeri, hogy történt némi előrelépés a korábbi ajánlások ügyében, ám szerintük fontos lépéseket nem tett még meg a magyar fél, például nincs egy felelőse a világörökségi helyszíneket érintő projekteknek, ahogy nincs megfelelően átfogó városfejlesztési terv sem. A Várról szóló Hauszmann terv jelentős újjáépítéseket és új építkezéseket is tartalmaz, így „veszélyt jelent” a világörökségi helyszínre – olvasható a dokumentumban. A második világháborúban vagy a szocializmus időszakában megsérült, megsemmisült épületek helyreállítása egy idealizált történelmi állapot újbóli elérése érdekében a hitelesség elvesztéséhez vezet; a megőrzés, a restaurálás, az újjáépítés és az új építkezések közötti határvonalak elmosása „nincs összhangban a nemzetközi gyakorlattal” – szögezik le a szerzők, akik Budapest mellett Párizs Szajna-parti beruházásait is vizsgálták.

Forrás: Urbanista

A dokumentum készítői

  • „rémületesnek” tartják, hogy építési engedélyt kaphatott a Mol Campus, vagyis az olajtársaság 120 méter magasra tervezett székháza a tizenegyedik kerületben;
  • aggasztónak látják a Városligetbe tervezett beruházások, így különösen a Néprajzi Múzeum és a biodóm méretét;
  • arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projekteket, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni vágyott területek kezelésére;
  • 2020. február 1-éig jelentést kérnek a magyar államtól a fenti aggályokkal kapcsolatban. A konkrét jelentés itt olvasható.

Emlékezetes, hogy a kormány szinte az utolsó pillanatokban törölte a világörökségnek ajánlott helyszínek listájáról a Hadrianus-palota romjai miatt esélyes Hajógyári-szigetet, pedig korábban külön miniszteri biztos is foglalkozott a témával. Aztán kiderült a sürgős visszakozás oka: a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia előkészítése miatt kellett törölni a területet a listáról, beruházást ugyanis komolyan akadályozhatta volna, ha a sziget felkerül a védett örökségek listájára.

Forrás: Népszava, kép: Magyar Hang

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük