Kerpel-Fronius Gábor: „Én tenni akarok ezért a városért, én tenni akarok ezért az országért!”

Budapest politika

Tegnap este az ATV Egyenes beszéd című műsor vendége volt a Momentum Mozgalom főpolgármester-jelöltje.

Kerpel-Fronius Gábor a Momentum Budapest-víziójáról, a Budapest 2.0 címet viselő programról elmondta, hogy az általuk elkészített dokumentum egy vezérfonal, mely valójában a jelen meghaladásáról szól, mert Budapestet meg kell újítani.

Elmondta, hogy a főpolgármesternek, a kerületi polgármestereknek és a várospolitikusoknak arra kell törekednie, hogy valamivel élhetőbb szövetet hozzanak létre. A város sok részből áll, olyan részekből áll, ahol tradicionálisan voltak városközpontjai, például Újpest vagy Soroksár, melyik az utóbbi időben elsorvadtak, revitalizációra van szükség. Vannak viszont olyan kerületek, ahol elsősorban alvóterületek jöttek létre anélkül, hogy a városi funkciókat is mellészervezték volna. Vissza kell csalogatni az emberek, hogy a szolgáltatásokat helyben is igénybe tudják venni, ne kelljen ahhoz a belvárosba utazni. Ez nem kiszorításról szól, csupán a belváros tehermentesítéséről – tette hozzá Kerpel-Fronius Gábor.

A lakhatási válsággal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg a budapesti lakások 10 százaléka üresen áll. Törekedni kell arra a politikus szerint, hogy ezek a lakások bekerüljenek a piacra, melyet elő lehet segíteni például egy lakatlansági adó bevezetésével. Önkormányzati lakásokat is építeni kell – mondta Kerpel-Fronius, majd kifejtette, hogy az önkormányzatoknak akkor van lehetősége bekapcsolódni, amikor a hivatal kiad egy építési engedélyt, vagy éppen az önkormányzat elad egy önkormányzati telket. „Ekkor kösse ki, hogy az építendő lakások 30 százalékát a piaci ár feléért a beruházó adja el az önkormányzatoknak, hogy így legyenek új bérlakások.

Beszélt a főpolgármester-jelölt a fiatalok visszacsábításáról is. Elmondta, hogy ez a legambiciózusabb terv, ugyanis 20 000 ember szeretnének visszahozni Budapestre. Arra a kérdésre, hogy miért mennek el szerinte a fiatalok, azt válaszolta, hogy részben az ingatlanpiaci helyzet, részben a jövedelmi lehetőségek miatt, de hozzátette, hogy sokan azért hagyják el Budapestet és Magyarországot, mert nem találnak olyan kihívásokkal járó munkát, olyan naprakész iparágakat, technológiákat, amikben szívesen dolgoznának; valamint a korrupció magas szintje az, ami kifejezetten távozásra ösztönzi az embereket, tehát az emberek azt érzik, hogy nem a képességeik, hanem az összeköttetéseik szerint lehet ebben az országban boldogulni. Meg kell változtatni a környezetet, és eredményt fogunk ebben is elérni – mondta a Momentum politikusa.

Megválasztása esetén első feladata az lenne, hogy nem csak egy elszámoltatási biztost nevezne ki, aki a múlttal foglalkozik, hanem egy átláthatósági biztost is, akinek az a feladata, hogy az önkormányzati beszerzéseknek az átláthatóságát soha nem látott szintre emelje.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük