A Parlamentben is téma volt a Káposztásmegyerre tervezett íjászközpont ügye

Újpest

Varju László, Újpest megválasztott országgyűlési képviselője szeretett volna Dr. Nagy István, agrárminisztertől választ kapni a tervezett kéthektáros erdőpusztítás miatt.

Varju azzal kezdte, hogy a Farkaserdő Káposztásmegyer egyik büszkesége, gyönyörű erdős terület, amelyhez fogható nem sok van ilyen közel a lakókörnyezethez. Újpest fideszes polgármestere, Wintermantel Zsolt ebből akar két hektárnyit kivágatni, hogy ott íjászközpont létesüljön, ahelyett, hogy egy erdővel nem borított területet jelölt volna ki erre a célra. A Demokratikus Koalíció alelnöke kiemelte, hogy a Fővárosi Közgyűlésben ugyan sikerült meghátrálásra kényszeríteni Wintermanteléket, de a polgármester a tervéről aligha tett le, hiszen a területet 15 évre már haszonkölcsönbe is adták az íjász szövetségnek. A haszonkölcsön nevével ellentétben ingyenes használatba adást takar, vagyis ebből a szerződésből a kerületnek egy fillérnyi haszna nem lesz, hacsak a két hektár erdő pusztulását nem tekinti a fideszes városvezetés annak – fogalmazott ironikusan.

Gyakorló- és versenypálya kijelölt területe

A képviselő úgy folytatta, hogy Wintermantel Zsolt polgármester ráadásul szerinte port hint a helybeliek szemébe, azt állítva, hogy a letarolásra kijelölt két hektár helyett majd háromszor akkora területen telepítenek erdőt. Erre a célra azonban sikerült egy olyan területet kijelölnie, ahol már most is 10-15 méteres fák állnak. A csereerdő telepítésének ígérete tehát egész egyszerű szélhámosság – tette hozzá Varju László.

(Az már csak hab a tortán egyébként, hogy a területen a 2000-es évek elején még semmi nem volt, szántóként használták. Az csereerdőként felajánlott terület az M0 autóút fejlesztésével körülbelül egyidőben került tudatosan fejlesztésre, ami zajvédő erdőként funkcionál: a káposztásmegyeri lakókat és az Aquaworld szállóját védi még most is az M0-s zajától.)

A kérdésekre, illetve a magával a projekttel kapcsolatban Zsigó Róbert, agrárminisztériumi államtitkár válaszolt, aki szerint az egész csak riogatás. Azonban beismeri, hogy az íjászpályák létesítése csak erdőterület-igénybevételével valósulhat meg. Elmondta, hogy tudomása szerint (tehát ő egyszer sem járt a területen – a szerk.) a területen sportcélú zöldterület kialakítását tervezik, ahol alapvetően (???) fák nem kerülnek kivágásra, „csak” erdőgazdálkodásból kerül kivonásra, és közpark valósul meg.

Az, hogy ez mennyire lenne „köz”park, arról megoszlanak a vélemények, ugyanis a Magyar Íjász Szövetség saját magának alakítja ki az íjászpályákat. A pályák kialakítása pedig már a két hektár erdőterületen kerülne megvalósításra. Aki ismeri a terület sajátságait, tehát legalább már egyszer járt kint a körforgalomnál, akkor tudhatja, hogy a pálya kialakítása csak jelentős területátalakítással lehetséges a domborzati viszonyok és az erdőben tapasztalható buja flóra miatt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük