Választási ajándék a helyi hivataloknak

pénz politika

Az Orbán-kabinet 11 év után hajlandó ismét állami pénzt is beletenni a helyi hivatalok dolgozóinak fizetésemelésébe – ez derül ki a jövő évi költségvetési javaslatból. Az elmúlt négy évben csakis olyan lépéseket tehettek munkatársaik helyzetének javítására az önkormányzatok, amire saját adóbevételük vagy tavaly már a gazdagabb önkormányzatoktól beszedett 11 milliárd forintos szolidaritási alap nyújtott fedezetet, állami pénz nem került a rendszerbe. A területen működő érdekvédők, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és az önkormányzati szövetségek 2016-óta hangoztatják, hogy az alacsony bérek a helyi hivatalok kiürülésével fenyegetnek. Legalább 30-40 százalékos emelést sürgettek, mert a több mint 36 ezer önkormányzati tisztviselő közül 24 ezren akkor 8 éve nem kaptak egy fillér emelést sem. Most a 11. évnél járunk, a becslések szerint legalább 10 százalékos létszámhiánnyal működnek a hivatalok. Hasonló a helyzet az önkormányzati cégeknél is.

A 2020-as költségvetési törvényjavaslat 2. számú melléklete tartalmazza az önkormányzati hivatal működésének támogatási feltételeit és itt történt meg a várva-várt lépés: a korábbi években dolgozónként nyújtott évi 4 millió 570 ezer forintos támogatást 5 millió 450 ezer forintra emelik, ha a parlament is jóváhagyja a változtatást.

Minden hivatalnak van egy központilag engedélyezett köztisztviselői létszáma, amit a település nagysága, társulásoknál a társközségek száma alapján egy bonyolult számolási rendszerben alakítanak ki. Ennek a létszámnak a bérét és a munkavégzésükhöz szükséges egyéb kiadásokat fedezi ez a normatíva, de ha a helyi bevételekből több embert tud megfizetni a település, akkor az engedélyezettnél magasabb létszámmal is dolgozhatnak a hivatalok.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a Népszavának kiemelte, hogy a nagyjából 36 milliárd forintos pluszpénz most sem kizárólag központi forrás, abban jövőre is benne lesz a magas adóbevétellel rendelkező települések 11 milliárdos szolidaritási adója, az állam tehát 25 milliárd forint körüli összeget tesz bele a béremelésbe. Schmidt Jenő úgy értékeli, a kormány azt a javaslatot valósítja meg, amit a szövetség már 2017-ben megfogalmazott. Két éve is azt állították, hogy az önkormányzati hivatalok dolgozói után járó állami támogatás, a fejpénz megemelése lehet a megoldás a terület bérlemaradásának. A kormányt képviselő Pogácsás Tibor belügyi államtitkár akkor elfogadhatónak tartotta Schmidt Jenő TÖOSZ elnök javaslatát, hogy a mostani évi, többségében bérre fordítható 4,57 milliós összeget 5,38 millióra kellene emelni, 2019-ben pedig 6 millióra. Két évvel ezelőtt azonban a biztató tárgyalások váratlanul megszakadtak.

A jövő évi költségvetésben megjelenő központi önkormányzati béremelést a szakszervezet is sikerként könyveli el. Az MKKSZ elnöke, Boros Péterné úgy nyilatkozott, hogy a lépést az utóbbi hónapok sztrájktárgyalásainak egyéb tapasztalataival együtt a hét közepén értékelik majd.

Forrás és kép: Népszava

Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük