Az EP választás budapesti – újpesti elemzése

Budapest politika Újpest

Úgy gondoltuk, fontos elemezni a vasárnapi EP választás budapesti és újpesti vonatkozásait, mivel azok nagyban tükrözik az erőviszonyokat, pártok egymáshoz fűződő viszonyait is. Pártonként az elért eredmény (budapesti átlag) függvényében fogunk haladni.

Pártok elért eredményei Újpesten és Budapesten. Forrás: valasztas.hu

Fidesz

Budapesten az országos átlaghoz viszonyítva a kormánypárt gyengébben teljesített. Ez valamilyen szinten várható is volt, hiszen Budapest sosem volt a Fidesz fellegvára, de még így is sikerült mindegyik kerületben nyernie, de korántsem olyan mértékben, mint vidéken. A budapesti átlag 41,4 százalék lett. A “legfideszesebb” kerületnek a XVI. kerület bizonyult, ahol 46 százalékot szereztek meg. A leggyengébben a XIII. kerületben szerepeltek, ami balójában nem is meglepő: a baloldali fellegvárban nehéz a Fidesznek jól szerepelnie. Nagyon érdekes viszont Újpest. Kerületünkben a negyedik leggyengébb eredményt érte el a Fidesz Budapesten, a szavazatok csupán 38,2 százalékát kapták meg, csak a korábban említett XIII., a VII. és a XIV. kerületek előzték meg Wintermanteléket. A kérdés, lesz-e ennek bármilyen következménye őszre nézve, mivel Orbán Viktor korábban elmondta, az elért eredmények függvényében jelöli ki a polgármesterjelölteket a kerületekben. Érthető egyébként az izgalom Újpesten a kormánypártiak részéről, mivel ha csak a nyers számokat nézzük, akkor a DK és a Momentum együtt veri őket: ketten több szavazatot szereztek a választáson (15 727), mint a Fidesz (14 783). Ha még hozzászámoljuk az Újpesten kialakult hatpárti együttműködésnek a számait is (21 330), akkor minden esély megvan arra, hogy befejeződjön a Wintermantel-éra Újpesten októbertől.

DK

Óriásit ment a Demokratikus Koalíció Újpesten. Ez teljes mértékben kijelenthető. Budapest-szinten a második erővé nőtte ki magát, a szavazatok 19,4 százalékát szerezték meg, összesen majdnem 136 ezer ember szavazott rájuk a fővárosban. Országosan 16,15 százalékot szereztek, így az is kitűnik, hogy Gyurcsányék a fővárosban valamelyest erősebbek mint vidéken, ez a 3 százalékos eltérés nem óriási. Stabilnak mondható szavazóbázist építettek maguk köré, sőt, az MSZP-P formáció kárára szavazatokat is nyertek. Az, hogy ez minek köszönhető, lehet találgatni: sokkal erőteljesebb kampányt vittek véghez, hitelesebb embereket jelöltek mint az MSZP-P. Lehet még boncolgatni, de kijelenthető: jobban csinálták. Újpesten erőteljes kampányuknak köszönhetően a budapesti kerületek közül, illetve Magyarországon is a legjobb számokat produkálták: a szavazatok több mint negyedét, egészen pontosan 25,6 százalékot szereztek. Ehhez természetesen kellett a kerület megválasztott országgyűlési képviselője, Varju László is, aki szinte minden nap megjelent a kerületben és kampányolt az egy hónapban.

Momentum

Az egyik meglepetés-eredményt érte el a Nolimpia-kampánnyal berobban, két éve létező párt. Tavaly áprilisban listán 3 százalékos eredményüket megtriplázták, országosan a szavazatok 9,87 százalékát szerezték meg, országos párttá avanzsálódtak. Az eredményeket tekintve Budapesten a DK-tól kicsit elmaradva, 17,2 százalékos eredményt produkált a lila színű alakulat. A belső kerületekben illetve Budán több kerületben a második erővé nőtték ki magukat, a peremkerületekben a harmadikok lettek a Fidesz és a DK mögött. Kijelenthető azonban, hogy a fiatalok megkerülhetetlenné váltak az ellenzéki térfélen. Legjobb eredményüket a IX. kerületben érték el, ott a szavazatok 21,8 százalékát zsebelték be. Legszorosabb eredmény is a Momentum-DK párharchoz köthető: a XIII. kerületben egyetlen szavazattal kaptak többet, mint a kék színű párt. A IV. kerületben a peremkerületekhez viszonyítva egy kicsivel jobb eredményt értek el, 15,1 százalékos szavazati aránnyal a harmadik legerősebb párttá lettek Újpesten.

MSZP-P

Az MSZP-P formáció a legrosszabb eredményét produkálta a választások történelmében. Soha nem szereztek ilyen kevés szavazatot, nem is csoda, vasárnapi eredményük 1 mandátumot jelentett. Kampányuk erőtlen volt, hiteltelen embereket toltak előtérbe. A pártelnök, Tóth Bertalan szerepeltetése a listán óriási hiba, valamint az egyik legaktívabb most már korábbi EP-tag, Jávor Benedek negyedik helye a listán egyenesen a legnagyobb baklövésük volt. Látszik, hogy a Párbeszédet az MSZP mennyire veszi komolyan és számításba. Országosan 6,64 százalékot teljesítettek, Budapesten ez a szám még kicsit magasabb, ugyanis 8,7 százalékot értek el. Valamennyi kerületben a 4. erővé törpültek. Újpesten az országos átlag felett, de a budapesti átlag alatt teljesítettek, feltehetőleg a DK szívta el a szavazókat a fentebb részletezett tényezők miatt. Összességében rajtuk látható az, hogy elindultak a lejtőn: már 2014-ben és 2018-ban sem tudták hozni a számokat, az idei produkciójuk pedig minden előzetes várakozást alulmúlt. Hogy lehet-e ebből kiút, vagy az MSZP eltűnik pár éven belül? Nem tudni, azonban óriási változtatásokra lenne szükség a pártvezetés terén.

MKKP

A viccpárt lett Budapesten az 5. erő. Nagyon sokat elmond az eredményük: nagyon sok ember csalódott a politikusokban és a politikában, és inkább szavaznak egy Kutya Pártra, mint bármi másra. Budapesten is már 5 százalék alatti eredményt értek el, eredményük átlagosan 3,8 százalék volt. A sorrenden viszont ha végignézünk, és a cikk elején azt írtuk, hogy a budapesti eredmények függvényében megyünk végig, akkor az is látszik, hogy a pártnak sikerült megelőzni mind a Jobbikot és mind az LMP-t is. Újpesten 3,5 százalékot szereztek, ami inkább mondható budapesti átlagnak. Országosan 2,6 százalékot szereztek, Budapesten erősebbek (3,8), de ez várható is volt tőlük.

Jobbik

Ha beszélünk nyertesekről és vesztesekről, akkor azt kell mondanunk, hogy a Jobbik vasárnapi eredménye az egyik leggyengébb történetükben. Országosan megugrották az 5 százalékos küszöböt, így egy mandátumot nyertek, azonban a fővárosi 3,2 százalékuk mindenképpen beszédes. A gyengélkedés magyarázható a párszakadással is, de nem csak ez vezethetett ehhez a kimenetelhez. Az újpesti eredményük magasabb lett a budapesti átlagnál, itt 3,7 százalékot szereztek.

LMP

Sokat elmond, hogy a választás éjszakáján a teljes pártvezetés lemondott. A Jobbik mellett a Lehet Más a Politika szenvedte el a legnagyobb veszteséget, országosan 2,17 százalékos eredményt értek el, a kerületi 2,8-as számuk sem nagyobb ennél nagymértékben. A közvélemény-kutatók előre jelezték a párt rossz várható teljesítményét, de sokan bizakodóak voltak a korábbi választásokból kiindulva. A párt mivel nem érte el a küszöböt, így nem tudott mandátumot szerezni, Vágó Gábor nem jutott ki az EP-be.

Mi Hazánk

Első szereplésük volt választáson, így nehéz visszatekinteni korábbi eredményekre. Országosan 3,31 százalékot szereztek, a fővárosban 3 százalékot, kerületünkben 2,7-et. A fővárosi és kerületi szereplés nagyjából egybecseng a várttal, a szélsőjobboldali párt rendre kevesebb szavazatot kap a fővárosban, mint vidéken.

Munkáspárt

Ezt egy mondatban lerendezzük: 0,42 – 0,3 – 0,4 (országos – budapesti – kerületi).

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.