Országosan nyert a Fidesz, Újpesten tarolt az ellenzék

Budapest politika Újpest

Tegnap rendezték az európai parlamenti választást Magyarországon, melynek nem az volt a kulcskérdése, hogy megnyeri-e a Fidesz, hanem az, hogy mennyivel. Tegnap 11 óra körül megtudhattuk: a kormánypárt a voksok 52,33 százalékát kapta, majdnem 1,8 millió ember szavazott rájuk. Második helyre a Demokratikus Koalíció került, akik a szavazatok 16,19 százalékát zsebelték be. Óriási meglepetést okozott azonban a Momentum Mozgalom, akik az előzetes várakozásokat felülmúlva jöttek be a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, 9,89 százalékos eredménnyel. A sorban a következő az MSZP-Párbeszéd közös lista volt, akik óriási csalódást keltő eredménnyel zártak, a szavazatok csupán 6,66 százalékát megszerezve. A nap második nagy vesztese a Jobbik volt, akik 6,41 százalékos eredményt értek el. Ők tehát azok, akik elérték a bejutáshoz szükséges küszöböt, és képviselőket küldhetnek az Európai Parlamentbe.

Ennek függvényében a Fidesz 13, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP-P és a Jobbik 1-1 mandátumhoz jutott.

Budapest

Budapesten végül a szavazásra jogosultak 52,5 százaléka adta le voksát valamelyik pártra. Összességében nyert a Fidesz, aki a szavazatok 41,1 százalékát szerezte meg, a második erő a Demokratikus Koalíció (19,79 százalék), a harmadik a Momentum (17,35 százalék). A sorban az MSZP-P következik 9 százalékkal, majd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, megelőzve az LMP-t és a Jobbikot is.

Újpest

Kerületünkben 38 770 fő mondta el véleményét, adta le a szavazatát a pártokra. A Fidesz jóval az országos és a budapesti átlag alatt szerepelt, a szavazatok csupán 38,2 százalékát szerezték meg. Bár kétség kívül ők kapták a legtöbb szavazatot, azonban az újpesti ellenzéki pártok toronymagasan verik a Fideszt Újpesten. A második erő a Demokratikus Koalíció, akik a szavazatok 25,58 százalékát szerezték meg, majd jön a Momentum Mozgalom, akik 15,1 százalékkal kerültek a harmadik helyre, így a tegnapi választásnak az igazi nyertesei ők ketten. A sorban az MSZP-P, a Jobbik, a Kutya Párt és az LMP következik.

Reménykeltő lehet a helyzet az újpesti Fideszen kívüli pártoknak az őszi önkormányzati választás fényében a mostani helyzet – ezt már Déri Tibor, a Momentum Mozgalom újpesti elnöke, közös polgármesterjelölt mondta el számunkra.. Újpesten megvalósult az, aminek valójában kellett volna Budapesten, valamennyi – jelenleg még – ellenzéki párt együttműködik majd az őszi helyhatósági választáson, egy jelölt fog állni a fideszes rezsim képviselőjével szemben, és ugyanez lesz igaz a polgármester személyét illetően is. “Mindenek előtt köszönetet kell mondani a választópolgároknak, hogy elmentek szavazni. Külön köszönjük a Momentumra leadott szavazatokat, két mandátumot jelentett. A mostani eredmények semmit sem befolyásolnak, megyünk a kijelölt úton. Tegnap mindenki megállt egy másodpercre, mi is koccintottunk, hiszen az újpesti többség nyert a Fidesz ellen. Erre kell alapoznunk, semmiképp nem szabad hátradőlnünk, mindenkinek bele kell adni apait-anyait, és kőkeményen dolgoznunk kell, hogy bemutassuk a helyi Fidesz valódi arcát, ami korántsem olyan, amilyennek ők el akarják hitetni az újpestiekkel.

Ha csak a számokat nézzük, akkor a hat együttműködő párt a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, szemben a Fidesz 38 százalékával. Ezt egy az egyben átültetni őszre nem lehet és nem is szabad, az egy teljesen más felállás lesz, azonban bizakodásra adhat okot a tegnap esti eredmény – ezt már Varju László, a újpesti országgyűlési képviselő mondta el lapunknak. “A DK fővárosi szinten a legjobb eredményét érte el itt Újpesten, ami külön öröm számunkra, és köszönjük a támogatást az újpestieknek. Csináljuk tovább a dolgunkat, dolgozunk tovább, hogy lebontsuk a fideszes rezsimet itt a IV. kerületben. Tegnap komoly lépést tettünk ennek érdekében, ám ez csak a kezdet, azon az úton, amit előttünk áll. Következik az önkormányzati választás, majd jön 2022. Ennek a rendszernek a napjai meg vannak számlálva!

1 thought on “Országosan nyert a Fidesz, Újpesten tarolt az ellenzék

  1. Józanodni kell! Iszonyú a hatalom nyomása, de lehet győzni! Mi a tapasztalat? Többen akarják eltávolítani a rablókormányt, mint ahányan hatalomban tartani. Akkor mi tart vissza attól, hogy találjunk egy hiteles, karakteres jelöltet, aki ezt az akaratot megtestesíti? Persze ehhez valóban hazafinak kell lenni, egyéni és pártérdeket félretéve, tisztán a nép, az állampolgárok érdekeit tekinteni. Menni fog ez nekünk? Akinek nem, az álljon félre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük