Így szívat a kormány: túl sok nagycsaládosnak lett volna jó, hát szigorítanak

demográfia gazdaság pénz

2019. május 17-én írt a 24.hu arról, hogy módosíthatják a családvédelmi akciótervet. Az mfor.hu reggeli értesülései arról szóltak, hogy a pórul járt (erről később) nagycsaládosok is megkaphatják a megemelt jelzáloghitel-elengedést, ők is jogosultak lehetnek a 4 millió forintos támogatásra. Így felvetődött a családvédelmi akcióterv egyik elemének módosítása, mivel a nagycsaládosok jelzáloghitel-csökkentési programja miatt nagy a felzúdulás az érintettek körében.

Ugyanis a három vagy több gyermeket nevelő szülők között diszkriminál az akcióterv részeként elfogadott jogszabály aszerint, hogy a családok mikor adták be a kérelmüket a jelzáloghitelük államilag támogatott csökkentésére – olvasható a cikkben. A laphoz eljuttatott, az EMMI irodavezetője által aláírt levél szerint az ügyben jelentős számban hozzájuk fordulók miatt a tárcán belül kezdeményezték a július 1-jén hatályba lépő rendelkezés felülvizsgálatát. Amely úgy szól, hogy csak azon, sorban a harmadik vagy a következő, 2017. december 31.-ét követően született gyermek után biztosít 4 millió forintot az állam a jelzáloghitel mérséklésére, akiknek a szülei 2019. július 1-től nyújtják be az igényüket. Akik viszont hamarabb, tehát például tavaly nyáron kérték ezt a támogatást, csak a jelenleg még hatályos jogszabályok szerinti 1 millió forintot igényelhetik.

A döntés több ezer családot érint kedvezőtlenül, akik már éltek a lehetősséggel vagy elindították a támogatás megszerzéséhez szükséges eljárást. Mint megírtuk, petíciót fogalmaztak meg, a kormányhoz, valamint a jogegyenlőség felett őrködő intézményekhez fordultak. Mégpedig azzal a panasszal, hogy őket hátrányosan különbözteti meg a jogszabály, és nekik is járna a 4 millió forint, pontosabban a 3 milliós különbözet (1 milliót ugyanis már megkaptak).

Érthető is volt a zúgolódás, hiszen több tízezer család járt így pórul az új szabályok értelmében. No erre jött pénteken Novák Katalin, és bejelentette, hogy a megemelt, 4 millió forintos támogatást a 2019. július 1. után született, a családba harmadikként érkező gyermekek után lehet majd igénybe venni. A július elsejét megelőzően megszületett gyermekek esetén csak a harmadik gyermek után lehetett igényelni 1 millió forint jóváírását – mutatott rá az államtitkár. Így most kiesnek azok a családok, akinek a 3. gyermeke 2018. január 1. után született, és az eredeti jogszabály szerint jogosultak lettek volna a megemelt támogatásra, ha azt 2019. július 1. után adták volna be.

Forrás: 24.hu, mfor.hu, MTI; kép: HVG

Címke:

1 thought on “Így szívat a kormány: túl sok nagycsaládosnak lett volna jó, hát szigorítanak

  1. Ez nem szűkítés, vagy szivatás, hanem MEGOSZTÁS!
    Ez a kormány minden csoportot, réteget mindíg megoszt, TUDATOSAN.
    Ne hogy már a nagycsaládosok jól járjanak, vagy nyerjenek a kormány (állammal) szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük