Nézőpont: Erősödött a DK, bejut az LMP és a Momentum is

politika

Az öt évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet arathat a Fidesz–KDNP a vasárnapi európai parlamenti választáson – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelynek adatai szerint a kormánypártok a szavazatok 54 százalékára számíthatnak a felmérés szerint, amellyel 13 mandátumhoz juthatnának.

A kutatás 32 százalékos részvételt jelez előre, a Fidesz–KDNP első helyezése jelenleg nem kétséges, viszont a második helyre hárman is pályáznak.

A Nézőpont elemzése szerint tíz százalékon áll az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koa­líció (DK) is. A helyezési sorrendet az fogja eldönteni, hogy melyik párt tudja a legjobban mozgósítani szavazóit a voksolás napján. Az egyelőre nagyon valószínű, hogy ezek a pártok két-két mandátumot megszereznek a vasárnapi megmérettetésen.

Forrás: Magyar Nemzet

A három politikai formáció közül egyedül a DK tudta növelni a szavazóbázisát a 2018-as ország­gyűlési választásokhoz képest – mutatja a felmérés, amelyben arra is kitérnek, hogy a Jobbik mintegy tíz százalékkal rosszabb eredményre számíthat, mint 2018. április 8-án.

A kutatás szerint jó esélye van a mandátumszerzésre a Momentumnak és az LMP-nek. Előbbi a szavazatok hat százalékára számíthat, míg utóbbi ötszázalékos eredményben reménykedhet, így mindketten egy-egy képviselőt küldhetnének az Európai Parlamentbe.

A Kétfarkú Kutya párt a voksok három százalékára, a Mi Hazánk pedig csupán a két százalékára számíthat vasárnap, így ezek a pártok nem számolhatnak mandátumszerzéssel a kutatások alapján.

A DK már az előző hónapban is tudott erősödni két százalékpontot, így ez a tendencia folytatódott. Az egy hónappal ezelőtti eredményhez képest a Momentum és az LMP 1-1 százalékpontot erősödött, a Kétfarkú Kutya párt és a Mi Hazánk támogatottsága pedig változatlan maradt.

Forrás és kép: Magyar Nemzet

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük