Lassan bármit megtehetnek az albérletek kiadói, annyian keresnek lakást

gazdaság Újpest

Az egyetemisták miatt nemsokára felpörög az egyetemvárosok albérletpiaca, ahol jelentősen nőtt a kereslet az idén. A kínálat azonban nem tartott lépést a fokozódó kereslettel – áll az ingatlan.com elemzésében.

Budapesten 160 ezer forint az átlagos bérleti díj május közepén, ez egy év alatt 7 százalékos drágulást jelent. Debrecenben 100 ezer forintért kínálták az albérleteket, Szegeden 95 ezer forintért, Pécsen pedig 85 ezer forintnál járt a piac.

A fővárosban az idén 70 százalékkal nőtt az egy-egy kiadó lakásra jutó érdeklődők száma. Ugyanakkor május közepéig nem került több kiadó lakás a piacra, azaz a kínálat stagnált – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Országszerte 14 200 kiadó ingatlan érhető el, ami éves szinten 4 százalékos bővülést jelent.

Újpesten a legolcsóbb albérlet nagyjából 90 ezer forinttól indul, ezért egy 15 négyzetméteres kis garzont kapni az Attila utcában. A legdrágább Káposztásmegyeren a Homoktövis utcában egy 83 négyzetméteres lakás, melyért 290 ezer forintot kérnek el havonta. Az átlag e két érték között van már kerületünkben is: 140-160 ezer forintért már átlagos lakáshoz is lehet jutni.

Forrás: HVG; kép: Promenad.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük