Ferenc K. Zoltán: A halál színe vörös

kultúra

Megjelent Ferenc K. Zoltán első regénye, mely Budapest ostroma idején, jelentős része pedig Újpesten játszódik.

Az időpont: 1944 novembere. Horthy sikertelen kiugrási kísérlete és a nyilasok hatalomátvétele megpecsételte a Hitler által erőddé nyilvánított Budapest sorsát. Itt veszi kezdetét a történet, melyben megismerhetjük Farkas Zoltánt, aki családja meggyilkolása után nyilasnak áll.
Litauszky János csendőrt, akit csak hazája védelme motivál, és a kommunista ellenállás pár tagját, akik semmitől sem riadnak vissza azért, hogy a nácik és a velük szövetséges magyar csapatok elbukjanak és Magyarország ismét egy szabad ország legyen. Ám, ahogy a front zsugorodik, és feltárulnak az emberi elme legaljasabb
bugyrai, mindannyian rájönnek, hogy ebben a harcban nincsenek jók vagy rosszak, csak az ember… aki mindenre képes. A történet végigkíséri az olvasót a második világháború második leghosszabb és legtöbb halálos áldozatot követelő városcsatáján, amely 109 napig tartott, 50 nap teljes körülzárásban, reménytelenségben, ahol mindenki csak egy dologban volt biztos: A saját halálában.

A szerző újpesti családból származik, 14 évet élt Újpesten, szülei mai napig ott élnek. “Rengeteg háborús könyvet olvastam, és szomorúan láttam, hogy a budapesti csatának nincs irodalma, csak dokumentumkönyvek. Innen jött az ötlet, hogy írok egyet én. Sokat olvasni a nyilasok rémtetteiről és háborús bűncselekményekről, viszont ennek okairól, hogy egy emberben mi okozhat ilyesmit, mi motiválja ezeket a tetteket sehol sem olvastam még. Erre is próbálok rávilágítani a könyvben” – írta kérdésünkre a regény írója. “Szerintem senki sem születik gonosznak, hanem a körülmények és meddő ideológiák hozzák ki az emberből a legrosszabbat, pláne háborús körülmények között.” – zárta gondolatait.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük