Vége a moratóriumnak: szerdától újraindulnak a kilakoltatások

közélet közösség

Május elsején véget ér a téli kilakoltatási moratórium, így szerdától ismét bajba került családokat lehet utcára tenni. A moratórium tavaly novemberben lépett életbe és április 30-ig tart. A végrehajtás alatt álló családoknak van miért aggódniuk, az elmúlt években ugyanis soha nem látott mértékben pörögtek fel a kilakoltatások.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai alapján 2017-ben történt a legtöbb lakáskiürítés. Ebben az évben összesen 3636 kilakoltatást foganatosítottak az önálló bírósági végrehajtók, ettől a számtól a tavalyi adat sem maradt el jelentősen, ugyanis 2018-ban is 3212 ingatlant ürítettek ki a végrehajtók.

Az intézkedések a családos gyermeket sem kímélik. Az elmúlt két évben – a fővárost leszámítva – legalább 8 gyerek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, közülük 4 kiskorút a családok évében emeltek ki a családjából.

Éppen ezért nem rég – nem első alkalommal – rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek ellenzéki politikusok, amelyen törvénybe iktatnák a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát. Javaslatuk szerint ha az Országgyűlés elfogadná a javaslatot, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatással fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, valamint az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Forrás: 24.hu, kép: 444.hu


Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük