Tarlós szerint tavaly óta a patkányok kétharmadát kiirtották

állat Budapest politika

Tovább folytatódik a patkányirtással kapcsolatos mizéria a fővárosban. Ezúttal Tarlós István főpolgármester adott ki közleményt, melyben Karácsony Gergely vádjaira reagált.

A Párbeszéd zuglói polgármestere a múlt héten azt mondta, hogy eleve rosszul írták ki a patkányirtási közbeszerzést, így a szerződést fel kellene bontani. A szúnyogirtásban szerzett tapasztalatot pedig kevésnek nevezte ahhoz, hogy a kiválasztott cég végezze a patkányirtást.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye azonban úgy látja: Karácsony Gergely ezzel csak a zuglói parkolási helyzetről akarja elterelni a figyelmet. Tarlós István szerint az igazság ezzel szemben a következő:

  • Az irtást végző céget pályáztatás alapján nem a Fővárosi Közgyűlés, hanem az illetékes bizottság választotta ki. Ennek a tagja Karácsony Gergely is, aki nem szavazott a döntés ellen.
  • A hivatalos bejelentések (panaszok) száma a rágcsálók észlelésében csúcsértékét 2018 augusztusában érte el, ma annak az egyharmada.
  • 2018 őszén prognosztizálta a Nemzeti Népegészségügyi Központ a populáció várható, rendhagyó szaporodását, ezért a Közgyűlés a javasolt intenzív többlet irtás fedezetéül további 650 millió forint többlet keretösszeget biztosított. Ezt Tarlós szerint Karácsony Gergely (de az MSZP és DK szintén) nem szavazott meg.
  • A Főváros a Nemzeti Népegészségügyi Központ segítségével 2019 tavaszra kidolgozta a többlet eljárás módszerét. Ezért a 2019 áprilisi bizottsági ülésen az ezzel összefüggő szerződés módosítást kellett volna jóváhagyni, hogy a 650 millió forintból fizethető legyen a többlettevékenység. Annak ellenére, hogy a bizottság határozatképes volt, Karácsony Gergely a témát levetette napirendről, ezért késett az intenzív többletirtás – áll a közleményben.
  • A Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentette, hogy ma sincs semmiféle közegészségügyi járványveszély.

Forrás: HVG, kép: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük