Madárpara a piacnál

állat környezet Újpest

Lassan tényleg megszokhatjuk, hogy bármilyen épületet húznak fel, az általában üveg-beton kombóban valósul meg. Ez történt az Újpesti Piac esetében is, melynek tér felőli és Károlyi utca felőli homlokzata is óriási üvegfelületeket kapott. Ezzel alapjában véve semmi probléma nem lenne, azonban ennek a hátrányai is megvannak: tisztán kell tartani, mert a por hamar meglátszik rajta, másrészt olyan láthatatlan akadályt képez a repülő madarak számára, mely életveszélyes rájuk nézve.

Az Újpesti Piac épülete is veszélyt jelent a madarakra nézve – erre Déri Tibor (ellenzéki pártok újpesti polgármesterjelöltje) világított rá Facebook posztjában.

Kérdésünkre Déri elmondta, hogy kedden este e-mailben tájékoztatta Wintermantel Zsolt polgármestert és Pataki Gábor önkormányzati képviselőt, az Állatmentő Liga elnökét, a fülemüle elpusztulásáról, és kérte, hogy bár sokszor sok mindenben teljesen más véleményen vannak, ötlete és javaslata az Újpesti Piac madárvédelmi eszközökkel való ellátásával kapcsolatban ne találjon süket fülekre, mivel a természet és a környezet védelme nagyon fontos párthovatartozástól függetlenül. Hozzátette, a pusztulásról az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát is tájékoztatta ma reggel.

A fülemüle védett madár, Európa északi részeinek kivételével az egész kontinensen, valamint Észak-Afrikában fészkel. Hazánkban a dunántúli dombvidéki területeken legsűrűbb az állománya. Kedveli az ártereket, bokros sűrűségeket, de parkokban, temetőkben és kertekben is megtelepszik. Budapesten terjedőben van, egyre több helyen lehet hallani tavaszi énekét a városban. Évente egyszer költ, esetenként pótköltése megfigyelhető. A fészket a tojó építi, miközben a hím énekel. Bővebb információ a gyönyörű énekesmadárról a Magyar Madártani Egyesület honlapján olvasható.

Közben az Újpesti Piac a Facebookon kezdett magyarázkodásba. Kiemelik, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, madárvédelmi előírások e tekintetben nincsenek, de az Önkormányzat vezetésének nyomatékos kérésére a nyitás óta tervezik az üvegfelületek madár alakú matricákkal való ellátását. A nyitás pedig majd egy éve, tavaly augusztusban volt. Azóta nem volt képes az üzemeltető vagy a tulajdonos elvégezni a matricázást, kifogásait a tapasztalatgyűjtésre, hőfóliázásra és a nem megfelelő időjárásra alapozza, melyek miatt nem tudta ezt a feladatot teljesíteni.

Borítókép: MME / Orbán Zoltán

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük