Nemzetközi bűnügybe keveredhetett az újpesti futballklub egykori tulajdonosa

rendőrség

Nagypályás fehérgallérost, az újpesti futballklub egykori tulajdonosát fogták el milliárdos pénzmosás gyanújával a múlt héten. A rendőrök azt mondják: egy belga cégtől kicsalt milliárdos zsákmányból vett hoteleket és szállodahajót. Hat stróman segített neki. A nemzetközi bűnügy hat éve kezdődött.

Állig felfegyverzett rendőrök hatoltak be egy luxuslakásba múlt héten, a fehérgalléros bűnöző, akit elfogtak, a gyanú szerint milliárdos pénzmosási ügybe keveredett. Az ügy hat éve kezdődött. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Kékfénynek elmondta: 2013-ban egy belga cég számlájáról csalással 3,7 millió eurót utaltattak el.

Vezérigazgatós csalás – a rendőrök így nevezik a módszert. A trükk lényege, hogy nagy cégek főnökeinek adják ki magukat a csalók, és arra utasítják az érintett alkalmazottat, hogy azonnal utaljon át egy számlaszámra nagy összegeket, rendszerint eurómilliókat. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért engedelmeskedik a beosztott?

Azért, mert egy multinacionális cégnél nincs személyes kapcsolat a vezetőkkel, a csalók pedig a cég e-mail-fiókjához kísértetiesen hasonlót hoznak létre. Sokszor klónozzák a valódi igazgató valódi címét, így az alkalmazott vagy figyelmetlenségből hajtja végre a kérést, vagy őt is megveszik a csalók, és összejátszik velük. Ehhez persze ismerni kell az adott cég működését.

A teljes ügy a Híradó weboldalán olvasható.

Forrás: hirado.hu; kép: youtube

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük