Tarlóstól szemetet és patkányt kaptak a budapestiek – beindította kampányát Karácsony

Budapest politika

Szombaton 11 órakor kezdődött Karácsony Gergely programbemutatója, amelyen megjelentek a párbeszédeseken kívül az MSZP-sek és a DK-sok is. Ott volt szinte az összes polgármesterjelölt, akit múlt héten bejelentettek, de a Momentum ezúttal kisebb számban képviseltette magát.

Karácsony beszéde két fő részre tagolható: az első felében Tarlós Budapest-politikájának erőteljes kritikáját hallhattuk; a második felében pedig megkezdődött a visszafogott ígérgetés.

Karácsony azt mondta, Tarlós Istvánnak azért kell mennie, mert nem védte meg az iskolákat, kórházakat, nem védte meg a budapesti fákat, a Ligetet, nem védte meg a CEU-t, és nem védte meg a budapestieket a légszennyezettségtől, illetve az elszabaduló ingatlanáraktól sem.


Budapest, 2019. április 13. Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje a Miért kell és hogyan lehet elérni a változást Budapesten? című kampányindító rendezvényén, a budapesti Anker’t romkocsmában 2019. április 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

És mit kaptak a budapestiek ezek helyett Tarlóstól? Karácsony szerint szemetet („Budapest soha nem volt ilyen mocskos.”) és patkányokat („Budapesten soha nem volt ilyen sok patkány az utcákon.”) Ráadásul “Tarlós István juttatta Budapestet a NER fogságába“, és „Tarlós már rég elvesztette főpolgármester-jellegét, ő Orbán budapesti helytartója”.

Karácsony ezután rátért arra, hogy szabadítani ki Budapestet a „NER fogságából”. Bejelentette, hogy felkéri a huszonhárom polgármesterjelöltet, hogy közösen alkossák meg Budapest alkotmányát, amely jelzi és számonkérhetővé teszi a közös értékeket. „Legyen Budapest a mi köztársaságunk.”

Karácsony ezután területenként sorolta, mit tartana kívánatosnak, és a vízió kifejtése közben egy-egy ígéretet is elejtett. Nézzük is címszavakban:

  • Egészséges Budapest: Meg kell előzni azokat a haláleseteket, „amelyeket jó szűrőprogramokkal meg lehet előzni”. „Budapesten a változás élet-halál kérdése.
  • Zöld Budapest: „Ahol a Fidesz megjelenik, ott mindig kivágják a fát”; meg kell védeni a Városligetet, új közparkokat létrehozni; létre kell hozni Budapest legnagyobb zöldövezetét (a Margitszigettől a római partig); megvalósítja Horváth Csaba ötletét, miszerint minden Budapesten születő gyerek kapjon egy fát.
  • Olcsó és színvonalas tömegközlekedés: elektronikus jegyrendszer kell; a 3-as metró ízig-vérig elbaltázott beruházás (nem lett gyorsabb, nem lett kényelmesebb, nem hosszabbították meg); eléri a ciklus végégi, hogy aki éves bérletet vásárol, napi 100 forintot fizessen.
  • Közbiztonság, köztisztaság: hiányzik a budapesti járőrök negyede, ezt pótolni kell.
  • Támogató Budapestet: a zuglói modell kiterjesztése (Zugló sokat tölt szociális támogatásokra, széleskörű gondoskodás).
  • Megfizethető lakhatás: „egyik legfontosabb dolgom lesz, hogy a mostani helyzeten változtassak”.
  • A tudás fővárosa: „Budapest nem törődhet bele, hogy elvegye az iskoláit; részt kell vállalni olyan programokban, hogy a gyerekek megkapják azt a tudást, amit az állami iskolában nem kapnak meg”.
  • A kultúra városa: legyen Budapest „a kreativitás fővárosa”; építeni kell a kulturális turizmusra; például a design kelet-közép európai központja lehetne Budapest.

Karácsony arra is próbált válaszolni, miből lehetne ezeket finanszírozni. Tarlós válasza szerinte az, hogy majd kér Orbán Viktortól. Ő viszont a budapestiek „erejére támaszkodna”. Egész pontosan arról van szó, hogy szerinte rá lehetne kényszeríteni a kormányt, hogy a budapestiek számára fontos célokat finanszírozzák, ne azt, ami a Fidesznek fontos (példaként említette a Liget-projektet, a Orbán Várba költözését, illetve az olimpiát).


Budapest, 2019. április 13. Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje a Miért kell és hogyan lehet elérni a változást Budapesten? című kampányindító rendezvényén, a budapesti Anker’t romkocsmában 2019. április 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Így összeszámolt ezermilliárd forintot, ennek elköltéséről kérdezi meg a következő hónapokban budapestieket. El is indul egy új honlap, a Mibu.hu, amely a Mindenki Budapestért rövidítése. „Itt elmondhatja mindenki, mire költené ezt a bizonyos ezermilliárdot.

Karácsony azzal zárta, hogy nem erős vezető akar lenni, hanem erős város vezetője szeretnék lenni. „Olyan várost szeretnék, amely mindenkié. Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!” – zárta Karácsony. Majd a vendégeivel elvonultak egy játékra, amelyben a meghívottak osztogathatták szét ezt a képzeletbeli ezermilliárdot.

Forrás: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük