Jön a húsvét: így ne dőljön be a sonka vásárlásánál

gasztrológia színes

Meg van kötve a sonka előállítóinak keze, az élelmiszerkönyvi előírás ugyanis részletesen megmondja, mit lehet egyáltalán sonkának nevezni. 7800 tonna füstölt áru fogy Magyarországon, mintegy 13 milliárd forint értékben. A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára az ATV Startban közölte, ez a mennyiség a teljes húsvéti palettát lefedi.

Mostisch Martina elmagyarázta, hogy az élelmiszerkönyvi előírás miatt ki van kötve, hogy egyáltalán mi nevezhető sonkának. Ugyan ma már leginkább az jellemző, hogy magyar termékeket vesznek a vásárlók, előfordulhat még import áru is a polcon, ezekben az esetekben pedig nem biztos, hogy az olyan helyről származik, ahol ugyanígy garantálva van a minőség – magyarázta.

Mint mondta, “a legfőbb, hogy legyen címke az árun, hogy lássuk, ki a gyártó, aki vállalja a felelősséget a termékért.” Ezt követően a termék állagát, színét érdemes vizsgálni, ha csomagolt, akkor azt például, hogy nincsen-e lékiválás a csomagoláson belül. A lejárati időre is felhívta a figyelmet az ügyvezető titkár, aki szerint érdemes olyan árut vásárolni, mely húsvét utánig jó lesz.

Jelöletlen terméket nem szabad hazavinni és érdemes ott vásárolni, ahol eddig is, ne ebben az időszakban fedezzünk fel új terepeket – javasolta Mostisch Martina. Hozzátette: az ár alapján már nagyjából belőhető a termék minősége: 1000 forintos kilogrammonkénti árért feltehetően gyorspácolt, alacsonyabb minőségű sonkát kaphatunk, amitől nem érdemes azt a szintet várni, amit például egy 3-4000 forint/kg-os parasztsonkától.

A szakember közölte, hogy a csomagoláson kötelezően fel kell tüntetni, milyen eljárással füstölték a sonkát, így azt is, ha az gyorspácolt. Ebben az esetben tűkkel injektálják a páclevet a húsba, hogy az gyorsabban elkészüljön. Mostisch Martina elmondta, az előbb említett, drágább sonkákat pedig hagyományosan érlelik, és sóval pácolják, ezekben a termékekben például nem marad benne a páclé.

A sonkákkal kapcsolatos panaszokról azt mondta, a legtöbb esetben olyan problémával találkoznak, hogy nem az van feltüntetve a címkén, aminek lenni kellene, illetve előfordul, hogy a dátumok el vannak mosódva. Az ilyen termékeket a szakemberek szerint is érdemes kerülni.

Forrás: ATV

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük