Újabb vegyipari sztrájk jöhet, sztrájkbizottság alakult a Sanofi gyógyszergyárban

gazdaság

Sztrájkbizottságot hozott létre a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) a közel 2000 főt foglalkoztató francia Sanofi magyarországi leányvállalatánál, a két telephellyel rendelkező Chinoin Zrt.-nél, valamint a Sanofi saját raktártelepén (Ezek Versegyházon, Újpesten és a miskolci Csanyik völgyben találhatók.).

A testület megalakulásának oka az, hogy a munkáltató egyoldalú, három százalékos differenciált béremelését elfogadhatatlannak tartják –  ezt a Mérce szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében írta a szakszervezet.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke elmondta, az egyoldalúan megállapított béremelést megelőzte ugyan egy tárgyalási szakasz, ám a munkáltató feltételeit a szakszervezet elfogadhatatlannak tartotta. A három százalékos differenciált emelés praktikusan azt jelenti, hogy valaki legjobb esetben a maximális három százalékos bérnövelésben részesül, ugyanakkor valakinek egyáltalán nem nő észrevehetően a bére  ezáltal – mondta Székely.

A szakszervezeti vezető szerint a sztrájkbizottság megalakítását nagy valószínűséggel kollektív munkaügyi vita fogja követni. Egyelőre annyi tudható bizonyosan, hogy a jelenlegi béremelési feltételek elfogadhatatlanok a munkavállalók számára, a további tárgyalásokhoz szükséges annak felmérése, mi lenne az a fix, minden dolgozó által elfogadható feltételrendszer, amellyel tovább tudnak haladni, Székely szerint ez még felmérés alatt ez még felmérés alatt áll. A szakszervezet vezetője  azt is hozzátette: nem gondolkodnak feltétlenül két számjegyű emelésben, de a mostani három százaléknál jelentősen többet fognak követelni.

A részletes követelések mellett a sztrájkhajlandóság felmérése is folyamatban van, annyi viszont már tudható, hogy a dolgozók körében kiemelkedő az egyoldalúan meghatározott három százalékról való elmozdulás támogatása. Székely kérdésünkre elmondta, hogy a Sanofi esete a bérszínvonal tekintetében nem egy kategória a Hankookkal – ahol nemrég sikeres bérharcot vívott meg a VDSZ – , itt magasabb átlagkeresetekről beszélünk, mint a KSH által mért országos átlagfizetések – míg a francia cég más külföldi leányvállalatainál persze jelentősen többet keresnek az ottani munkások.

Forrás: Mérce; kép: sanofi.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük