Önkormányzati beszámoló a fővárosban

Budapest rendőrség

A testület tagjait dr. Terdik Tamás rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, Budapest rendőrfőkapitánya tájékoztatta a főváros közbiztonsági, valamint bűnügyi helyzetéről és a rendőrség tavalyi évben végzett közbiztonságot erősítő tevékenységéről.

Beszámolójában a főkapitány elmondta, hogy az elmúlt kilenc év tekintetében a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma 2018-ban volt a legalacsonyabb. A lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló kiemelt, valamint a vagyon elleni bűncselekmények számában is további csökkenés mutatkozott.

Kiemelte, hogy a lopások, a lakásbetörések harmadára, a rablások hatodára, a gépkocsifeltörések száma hetedére csökkentek. Ezzel egyidejűleg a gépkocsilopások is a tizedére csökkentek, továbbá a tulajdon elleni szabálysértések száma megfeleződött. Mind a bűncselekmények, mind a szabálysértések tekintetében a nyomozás eredményességi, felderítési mutatók emelkedtek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2018. évben tovább csökkentette a közterületi reagálási időt, mely a helyszínre érkezésig átlagosan 12 perc volt. A BRFK rendészeti közterületen eltöltött óraszáma megközelítette a 3 millió órát.

A főkapitány jövőbeli célkitűzésként fogalmazta meg az elért eredmények megtartását, a kábítószer-terjesztés visszaszorítását, a létrejövő Budapesti Kábítószer Egyeztető Fórumon aktív részvételt, valamint a balesetek számának csökkentését. További célként fogalmazta meg a gyalogos járőrszolgálati forma előtérbe helyezését minden olyan területen, ahol a látható rendőrség visszatartó erőt jelenthet.

Tarlós István főpolgármester megköszönte az elmúlt évben a főváros közrendje, közbiztonsága érdekében végzett munkát, továbbá elismerését fejezte ki az elért eredményekért.

A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése a főkapitányi beszámolót 27 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta.

Forrás: police.hu; kép: budapest.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük