Az Újpesti Szakrendelőben tapasztalható várólisták is téma volt ma a Parlamentben

egészség politika

Napirend előtti felszólalás keretében hallhattuk ma Újpest megválasztott országgyűlési képviselőjét, Varju Lászlót (Demokratikus Koalíció) az Országházban, aki Kásler Miklós napokban beterjesztett egészségügyi programjával kapcsolatban fejtette ki véleményét. Természetesen egy ilyen felszólalásban nehéz lett volna minden témát beleszőni, ami a programban helyet kapott, így a Kásler által megálmodott várólista-rövidítéssel kapcsolatban mondta el gondolatait a DK alelnöke.

Példaként nem kellett messzire menni, ugyanis elegendő az Újpesti Szakrendelő háza táján szétnézni kicsit. „Nem rövidülnek a várólisták a választókerületemben, Újpesten sem. Nem sikerül megoldani az Egészséges Budapest Program keretében elnyert több mint 800 milliós forrásból, hogy a magyar emberek Újpesten is időben kerüljenek egészségi problémájukkal szakavatott kezekbe. Mint az önkormányzat egészségügyért felelős fideszes alpolgármesterétől, (Nagy Istvántól – a szerk.) megtudtuk, a pályázati forrás döntő részét az újpesti szakrendelő hűtés-fűtésének megtervezésére fordítják, mert hogy nyáron meleg van. Igen, nyáron meleg szokott lenni és télen meg hideg. Lehet, a hűtés-fűtés problematikáját megoldják nagy tudású fideszes önkormányzati vezetőink, azonban a hosszú várólisták problematikáját nem. Így lehet, nyáron nem lesz meleg az épületben, csak kérdés, megéli-e a beteg a nyarat, hogy „élvezhesse” a klímát, ha nem jut kellő időben orvoshoz.” – mondta el a politikus.

Nagy István, Újpest alpolgármestere

Hozzátette: „tény, hogy Újpesten is akkora az orvos- és szakemberhiány, hogy a szakrendelőben tapasztalható várólisták belátható időn belül valószínűleg nem fognak rövidülni. A decemberi közmeghallgatáson az alpolgármester kijelentette, hogy 1300 fő vár ultrahang-vizsgálatra, mely 3-4-5 hónapos várakozást is jelenthet a betegek számára vizsgálattól függően. A szemészeten tavaly október elején csak 2019 januárjára tudtak időpontot adni. A gyógytornára is heteket kell várni. Az önkormányzat terveiben szerepelt még az egynapos sebészet kialakítása, azonban úgy néz ki, hogy ez is csak terv marad, mivel Újpesten megszűnt a Fidesz-éra alatt az a kórházi háttér, ami az egynapos sebészet előfeltétele lenne.

Varju szerint minden rendelkezésre álló adat cáfolja a Fidesz-kormány, a minisztérium egészségügyet, ezen belül a várólistákat érintő sikerpropagandáját, hurráoptimizmusát. Kiemelte, hogy: „egyszerű lenne belátni és fontos lenne különös figyelmet fordítani a várólistákra, hiszen rövidülésük élet-halál kérdése, megmentheti a beteg életét, csökkenti a gyógyulási idejét, és az egészségügyi rendszerre háruló egyre csak nehezedő nyomást is enyhítené.

Felszólalását Varju László azzal zárta, hogy „a Fidesz-KDNP óriási lehetőséget kapott a kétharmadjaival arra, hogy működő rendszerré alakítsa a süllyedő hajót. Csak hát bátorság, humánum, szolidaritás, szakértés kellett volna hozzá és pénz, amit nem holt stadionokra, hanem az élő magyar emberek egészségének ápolására kellett volna költeni.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük