Lebstück Mária – március 4.

Újpest

Lebstück Mária (Zágráb, 1830. augusztus 15. – Újpest, 1892. május 30.) honvéd főhadnagy.

Lebstück Mária, aki nő létére főhadnagyi rangig vitte a szabadságharc honvédseregében, s akinek regényes élete Jókai Mórt novella, Huszka Jenőt és Szilágyi Lászlót operett írására ihlette.

Az 1848. márciusi és októberi bécsi forradalomban a jogászcsapatban küzdött, meg is sebesült. A bécsi forradalom leverése után Magyarországon belépett a német légióba, majd a tiroli vadászok csapatába. A kápolnai csatában megsebesült, hősiességéért hadnaggyá léptették elő. Később főhadnagy, lett a Miklós-huszároknál. 1849. júl.-ban férjhez ment Jónák József tüzér őrnagyhoz. A szabadságharc bukása után hat hónapig az aradi várban raboskodott. Özvegyen maradva, fiával együtt nagy nyomorban élt, majd újból férjhez ment Pasch Gyula festőhöz. 1880-ban az újpesti Csokonai utca 4. sz. alá költözött és itt halt meg. Újpesten köztiszteletben álló személyiség volt, aki mindig honvéd egyenruhában jelent meg – női ruhát csak otthon viselt. Mikor testvére, anyagi segítsége fejében múltjának megtagadását követelte, csak az mentette meg bátyja életét, hogy Lebstück Mária kardja a szoba alacsony mennyezetébe beleakadt.

A ház falán 1935. március 15-én emléktáblát helyeztek el, Újpesten utcanév őrzi emlékét.

Síremléke az újpesti Megyeri úti temetőben található, amelyet Hajós Zsigmondné kezdeményezésére, közadakozásból emeltek.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük