Megijedt a bíróságtól az újpesti Fidesz

Újpest

Korábban számoltunk be arról, hogy a Wintermantel Zsolt bizalmi körébe tartozó Piac és Vásárcsarnok Kft. vezetője, Práger Ferenc birtokvédelmi eljárást indított, majd bukott el három ellenzéki párttal (Momentum, MSZP, DK) szemben is. Ezt megelőzően pedig a másik Wintermantel-ember, az „újpesti Polt Péter”-nek nevezett dr. Tahon Róbert jegyző figyelmeztetésben részesítette, és milliós bírságot helyezett kilátásba az ellenzéki pártokkal szemben, mert azok mertek az újpesti piac előtti közterületen a Gyülekezési törvény adta jogukkal, rendőrségi bejelentés birtokában politikai tevékenységet folytatni. Az ellenzéki pártok mindezeket Wintermantel Zsolték politikai támadásának tekintik. A határozatot mindhárom ellenzéki párt megfellebbezte, hivatkozva arra, hogy a vonatkozó törvény szerint jártak el. A fellebbezéseket a fideszes többségű képviselő-testületnek kell elbírálnia. Ha a fellebbezéseket elutasítja a testület, akkor a megtámadott ellenzéki pártok bírósághoz fordulhatnak.

Közben forrásaink szerint Wintermantel jegyzője levelet írt az érintett ellenzéki pártoknak, hogy vonják vissza fellebbezésüket, és egyúttal felajánlották a helyi rendelet módosítását. Ebből nagyon úgy tűnik, hogy Wintermantel és köre nem meri felvállalni a fellebbezés elutasítását, majd az ezt követő peres eljárást. Érthető is. Például a Fideszhez köthető média sorra bukja el a peres eljárásokat, mert valótlanságokat írtak. A kormánypárthoz köthető nyolc szerkesztőség 2018-ban 107 helyreigazítási pert vesztett el. Nem lehet magabiztos a Fidesz Újpesten sem, ha független bíróság előtt kell megvédenie álláspontját. Ez állhat azon törekvésük mögött, hogy az ellenzéki pártok vonják vissza fellebbezésüket, és így ne menjenek bíróságra.

A lapunk által megkérdezett független jogi szakértő igen furcsának, sőt észszerűtlennek tartaná, ha az ellenzéki pártok visszavonnák fellebbezésüket, mert ezzel jogerőre emelkedne a jegyző határozata, így ők maguk ismernék el, hogy jogszerűtlenül jártak el akkor, amikor törvényes jogaikat gyakorolva végeztek politikai tevékenységet a piac előtti közterületen. Egyúttal azt is elismernék a fellebbezés visszavonásával, hogy ezen tevékenységükre nem csak a Gyülekezési törvény, hanem bármilyen helyi rendelet is vonatkozhat, holott – tudomásunk szerint – ezt is vitatták a fellebbezésükben. A további fejleményekről hamarosan beszámolunk.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük