Átlagosan háztartásonként több mint 10 millió forintot tettünk félre tavaly

pénz

Tavaly majdnem 3 ezer milliárd forintot tettek félre a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, melyhez csaknem 1500 milliárd forintnyi hozam is keletkezett a számlákon, így a háztartások bruttó pénzügyi vagyona rekordösszeget ért el az év végére, és 53 787,8 milliárd forinton állt.

Bár a szórás nyilván jelentős, a tartozásokkal korrigált nettó pénzügyi vagyont átlagolva a háztartások több mint 10 millió forintnyi megtakarítást képeztek. Az év utolsó napján a háztartások csaknem 4800 milliárd forint készpénzt birtokoltak – háztartásonként csaknem 1,2 millió forintot -, mely történelmi rekord. Ennek jelentős részét forintban tartja a lakosság, devizában 323,5 milliárd forint van.

A folyószámlabetétek volumene december végén 6376,6 milliárd forint, a lekötött betétekben 3333 milliárd forint volt. Ezek a nullához közelítő kamatukkal éppúgy nem hoznak a konyhára, ahogy  a párnacihába varrt milliók sem, így összesen több mint 14,5 ezer milliárd forintot „parkoltatnak” a magyar háztartások.

A háztartások kötelezettségei tavaly év végén több mint 9 ezer milliárd forintra rúgtak – ez négyéves csúcs – , melyből a hitelállomány 7,5 ezer milliárd forint – ami szintén rekord.

Forrás, kép: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük