Párbeszéd: Családok éve?! Ugyan már! Kilakoltatások éve!

közélet

Holmár Ágnes a Párbeszéd helyi politikusa közérdekű adatigénylést nyújtott be az Újpesti Önkormányzathoz, melyben arra volt kíváncsi, hogy a kerületben 2010 óta hány kilakoltatás történt. Sajnos a törvény csak 2015-től kötelezi a végrehajtókat arra, hogy tájékoztatniuk kell a jegyzőt a kilakoltatásokról, ezért a 2010-2015 közötti időszakról nincsenek adatok. Dr. Tahon Róbert újpesti jegyző válaszából kiderül, hogy kerületünkben is jelentősen megnőtt az egzisztenciális gondok miatt bajba került családok száma. Míg 2015 szeptemberétől, tehát mindössze 4 hónap alatt 3 kilakoltatás volt, addig 2016-ban már 39, 2017-ben 64, 2018-ban pedig 76! A 2019-es esztendőre eddig 2 van elő irányozva. Sajnos arról nem kaptunk információt, hogy ezekkel a családoknak mi lett a sorsa, az önkormányzat tudott-e segíteni nekik, vagy az utcára kerültek. Inkább az utóbbi.

Az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő önkormányzati lakásokból többnyire bérleti díj és közüzemi tartozás miatt lakoltattak ki embereket. Bár az önkormányzat azt állítja, hogy igyekezett a velük együttműködő családoknak méltányossági lehetőségeket felkínálni, ennek ellenére 2011-ben 44, 2013-ban 47 kilakoltatás történt, 2018-ban pedig 15.

 

De még mindig az a kérdés, hogy mi történt tavaly 76 és 2017-ben kilakoltatott  64 családdal?

Feltehetően az önkormányzat számukra nem tudott lakásokat felajánlani, hiszen nem épültek újak, és a már meglévőek pedig nagyon rossz állapotban vannak. (Ezeket az információkat a decemberi közmeghallgatáson tudtuk meg, szintén a Párbeszéd egyik politikusa, Bernát Márta kérdése alapján.) A három újpesti alapítvány (SOS Krízis Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány és a Léthatáron Alapítvány) sem képes ennyi családon segíteni.

A kerületben mindeközben gombamód szaporodnak a befektetési céllal épülő ingatlanok, a régi újpesti hangulatot őrző épületeket bontják, illetve építik be a foghíjakat, de ezek nem szociális bérlakások hanem a CSOK-lovagok meggazdagodási lehetőségei. A rászorultak számára továbbra sincs kiút.

2018 a családok éve volt a kormánykommunikáció szerint. A  Fidesz és így az Újpesti Önkormányzat narratívája is  az, hogy senkit sem hagynak az út szélén. De sajnos ezekből a számokból is látszik, hogy mindez nem igaz, mert 2018-ban országosan 3212, Újpesten pedig 76 családot lakoltattak ki a családok évében!

 

 

Kép: 444.hu

Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük