A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

gazdaság

Több önkormányzat után a Fővárosi Közgyűlésben is megpróbálta elfogadtatni az ellenzék azt a határozati javaslatot, amely megtiltja az önkormányzati cégeknek a 400 órás túlórakeret alkalmazását. A javaslatot napirendre sem vette a Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester a vitában többször idézte azt a jogi szakvéleményt, amely szerint a javaslat elfogadása törvénybe ütközik.

A Közgyűlés nem tekintheti játékszernek a cégeket” – mondta Tarlós. A szavazás előtt szó szerint felolvasta a szakvéleményt. A jogászok szerint az utasítás elvonná az érintett társaságok vezetőinek munkáltatói jogkörét, sértené a Munka törvénykönyvében biztosított jogait arra, hogy a munkavállalókkal egyéni és kollektív megállapodást köthessenek a túlmunka lehetőségéről és a 36 hónapos munkaidőkeretről.

A napirendre vételt leszavazta a fideszes többség.

Tarlós a jogszabályról nem mondott véleményt, arról beszélt, hetek óta tudatosan kerüli a témát, a vitában egy alkalommal a „vicc” kifejezést használta, de nem fejtette ki pontosan, mire gondol. Az ellenzék által emlegetett „rabszolgatörvény” kifejezést sem mondta ki. A képviselők és a főpolgármester hosszan és személyeskedve vitázott arról, hogy Tarlós Istvánnak az ülés előtt fel kellett-e volna vennie a napirendi pontok közé a javaslatot vagy sem, Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus szerint igen, Tarlós szerint viszont miután kiküldték az előterjesztést, ugyanúgy szavazhatnak róla a képviselők. Tarlós többször is megjegyzést tett Gy. Németh Erzsébet mosolyára, „kényszeres stresszmosolynak” nevezve azt.

Horváth Csaba egyik megszólalása után pedig azt mondta, a politikus szakállas agámához hasonlít.

 

 

Forrás, kép: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük