Dr. Zsigmond Barna Pál 640 milliós magyar támogatásból épült hokiakadémiát adott át

gazdaság sport

Mindezt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének, Kelemen Hunornak a szülőfalujában, Csíkkarcfalván. A beruházás keretében Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központja valósult meg, mely a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel, adta hírül az MTI.

Csíkkarcfalva, 2019. január 18.
A Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központja az erdélyi Csíkkarcfalván 2019. január 18-án. A központ a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel.
MTI/Veres Nándor

A beruházás helyszínválasztása nem tett mindenkit boldoggá a székelyföldi jégkorongsportban, voltak akik korábban úgy vélték, a magyar kormány jelentős támogatásával felvirágoztatni kívánt helyi hokisport központjának minden szempontból jobb helye lenne Csíkszeredában. Például mert Csíkszereda a székely hoki bölcsője, illetve praktikus szempontból is megfelelőbb egy 42 ezres városban felhúzni egy ilyen központot, mint egy 980 fős lélekszámú faluban. De láttunk már Magyarországon is csodát: Felcsúton, a magyar miniszterelnök szülőfalujában is létesült már fociakadémia.

És persze az is felötlik az emberben a helyszínválasztás kapcsán, hogy lehet, Csíkszeredában inkább a labdarúgást erősítené a magyar kormány, mivel itt található a felcsúti Puskás Akadémia partnerintézménye, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia, amelyet több milliárd forinttal támogatott már eddig is a magyar állam – számolt be az index a hír kapcsán.

A pénteken átadott központ egészen imponzáns lett, az MTI beszámolója szerint az épületben szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök, valamint Románia egyik legmodernebb sportorvosi központja kapott helyet.

Csíkkarcfalva, 2019. január 18.
Gábor Tibor helyi polgármester (b), Zsigmond Barna Pál erdélyi jeges beruházások miniszteri biztosa, a Magyar Jégkorongszövetség elnökségének a tagja (b2), Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (b3), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j3), Sipos Levente, a Magyar Jégkorongszövetség fõtitkára (j2) és Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát mûködtetõ Mens Sana Alapítvány elnöke (j) átvágja a nemzeti színû szalagot a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központjának avatásán az erdélyi Csíkkarcfalván 2019. január 18-án. A központ a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel.
MTI/Veres Nándor

Az átadón ott volt dr. Zsigmond Barna Pál is, aki az erdélyi jeges beruházások miniszteri biztosa is egyben plusz havi 1 millió forintért. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a megnyitón úgy vélekedett: a jégkorong Székelyföldön több mint játék, verseny vagy sport, a székely önmeghatározás részévé, a közösség építő erejévé vált.

 

 

Forrás: MTI, index, kép: MTI / Veres Nándor

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük