Berzeviczy Gergely – január 17.

Újpest

Nem fogok tetszeni minden olvasónak, de nekem sem tetszik minden olvasó. De én nem tetszeni, hanem használni akartam.

 

Berzeviczy Gergely (Kakaslomnic, 1763. június 15. – Kakaslomnic, 1822. február 23.) felvilágosult szellemű magyar közgazdasági író, evangélikus egyházkerületi felügyelő. Berzeviczy Gergelyt mint a magyar közgazdaságtan megalapítóját tartják számon.

Nevét viseli Újpesten egy utca és a Berzeviczy Gergely Külkereskedelmi és Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola.

Az Újpesti Kereskedelmi Gimnázium 1956-ban vette fel Berzeviczy Gizella nevét (Berzeviczy Gizella Közgazdasági Szakközépiskola, 1993-tól Berzeviczy Gergely Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Külkereskedelmi Szakközépiskola)!

Újpesten utcát is elneveztek róla (az addigi Beniczky utca 1953-tól Berzeviczy Gergely utca).

Berzeviczy Gergely: A közgazdaságról

„Ezen munkámban sok van, ami tetszhet az udvarnak, de van sok más is, ami meg visszatetszhet neki. Másoknak még több nem lesz ínyére. Nem fogok tetszeni minden olvasónak, de nekem sem tetszik minden olvasó. De én nem tetszeni, hanem használni akartam. Azt, amit igaznak, jogosnak, hasznosnak ismertem fel, azt teljes alázatossággal, mint törvényesen megvalósítandó előnyt javasoltam édes hazámnak. Ha pedig annak javára híven írtam, vagy híven cselekedtem, úgy hiszem, nem dicséretet érdemlek, hanem a mulasztás vétkétől mentesítem magamat.”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük