Országos sztrájkot hirdet a közszolgálati dolgozók szakszervezete

közélet

Az önkormányzati köztisztviselők, és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egyedül, míg a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével közösen csaknem 200 ezer munkavállaló érdekében országos sztrájkot hirdet” – áll a szakszervezet közleményében.

A szakszervezetek 12 pontos követeléseket fogalmaznak meg. A sztrájk időpontja még nem ismert, azt január 17-én jelentik majd be.

A közszféra szakszervezetei kedd délelőttre összehívott ügyvivő testületi ülésükön döntöttek arról, hogy részt akarnak-e venni az országos munkabeszüntetésben.

A kormány nem tárgyal a szakszervezetekkel. Az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság nevében a legnagyobb szakszervezetét vezető Kordás László elnök küldött egy négypontos követeléslistát tartalmazó levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, amire a pénzügyminiszter azt válaszolta, a kormány nem tárgyal a sztrájkra készülő szakszervezetekkel.

Varga Mihály azt javasolta, hogy a szakszervezetek javaslataikat vigyék a meglévő egyeztető fórumok elé. Utóbbiról az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottságban részt vevő szakszervezeti tömörülések vezetői viszont azt mondták, ilyenek nincsenek.

 

 

Forrás: hvg, kép: hirhugo

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük