Idén sem emelik a közmunkások fizetését

gazdaság

Már tavaly kiderült, hogy a Belügyminisztérium 2019-ben sem nyúlna a közmunkások fizetéséhez, miután augusztusban kikerült egy dokumentum a kormany.hu-ra, amelyet a közfoglalkoztatással összefüggő rendeletek módosítására irányuló rendelettervezethez csatoltak. Az Mfor szerint a kormányzat azóta sem gondolta meg magát, a tárca ugyanis közfoglalkoztatási oldalán közzétette a Mi mennyi 2019-ben? tájékoztatóját, amelyben az áll, hogy a 8 órás közfoglalkoztatotti bér változatlanul bruttó 81 530 forint lesz idén (nettó 54 217 forint), a szakképzett közmunkás bér pedig bruttó 106 555 forint (nettó 70 859).

Ez azt jelenti, hogy már harmadik éve változatlanul ennyit vihetnek haza azok, akik az állami foglalkoztatási programban dolgoznak. Az Mfor felhívja a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan a nettó minimálbér 16,8 százalékkal nőtt, a kumulált infláció pedig meghaladja az 5,5 százalékot is. Utóbbi azt jelenti, hogy a közmunkások keresete reálszinten veszített értékéből. Míg 2011-ben a nettó minimálbér 77,6 százalékát vihették haza a közmunkások, mára ez már csak 54,7 százalék.

A lap szerint a számok alakulása összhangban van a kormányzat szándékával, ugyanis a fokozódó munkaerőhiány miatt már korábban szűkíteni kezdték a közfoglalkoztatási programokat, hogy aki végzettségéből és szaktudásából fakadóan el tudna helyezkedni, az inkább az elsődleges piacon találja meg a helyét.

 

 

Forrás és kép: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük