Hogyan alakulnak valójában a családtámogatások 2019-ben?

politika

Egy héttel ezelőtt az Újpesti Hírmondón is megjelent a hír, hogy mennyivel és hogyan változnak 2019-ben a családtámogatások. Most már egyre világosabb a kép, és egyre jobban látszik, hogy mennyi is az az annyi. A hangzatos dolgok mögött vajon tényleg ennyire nagyon jó a kép, és tényleg így alakulnak ezek a számok?

A fent említett cikk szerint ismét emelkednek a családtámogatások 2019-ben, az alábbi tételesen felsorolt módon:

  • A gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot.
  • A diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik, a gyermek kétéves koráig igénybe vehető.
  • A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a GYOD, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.
  • Havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye.
  • A központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak, a gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek.

A gyed

A GYED maximális összege tehát az idei évben bruttó 208 600 Ft, amely igencsak jól hangzik, ugye? Azonban ez csak azokat a családokat érinti, ahol a GYED-et igénylő szülő rendelkezik minimum 365 nap munkaviszonnyal két éven belül, és minimum bruttó 298 000 Ft havi jövedelemmel. Ebben az esetben is a kézhez, illetve számlára kapott nettó összeg 156 450 Ft lehet maximum. A GYED ugyanis a jogosultság napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszaszámolt 180 napra vonatkozó napi átlagkereset 70%-a, de maximum az aktuális minimálbér kétszeresének 70%-a, és SZJA-előleg, valamint nyugdíjjárulék levonás terheli. A tájékoztatás tehát így pontos és teljes.

A Diplomás GYED

Diplomás GYED összege alapképzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben megegyezik a minimálbér 70%-ával, mesterképzésben, doktori képzésben a bérminimum 70%-ával. Az igénybevétel feltétele, hogy a gyermek születését megelőző 2 évben 2 félév aktív jogviszonyt igazoljon az anya magyar nyelvű, nappali képzésben, valamint hogy a gyermek egy aktív félévben, vagy a megszűnést, szünetelés kezdetét követő 1 éven belül születik. SZJA-előleg, valamint nyugdíjjárulék – levonás terheli, mint a dolgozói GYED-et, így a cikkben ismertetett 104 300, illetve 136 500 Ft összegek a kézhez vételkor nettó értéken alapképzés esetén 72 450 Ft-ot, mester és doktori képzésben 94 763 Ft jelentenek. A diplomás GYED már 2018. január 1-től is a gyermek kétéves koráig volt igénybe vehető, ez nem új intézkedés.

A GYOD

A GYOD új elem a családtámogatási rendszerben, a cikk szerint ennek összege bruttó 100 000 Ft. Nézzünk kicsit emögé is! A kiemelt ápolási díj a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy számára, jövedelemtől függetlenül 2018-ban havi nettó 52 812 Ft volt. A bruttó 100 000 Ft-ra emelés kizárólag gyermek ápoltak esetében értendő (felnőtt ápolt esetében nem). Az emelést nagy társadalmi elégedetlenség, tüntetések sorozata előzte meg. A GYOD kritériumrendszere kizárólag a mozgást és az alap önkiszolgálást vizsgálja, nem terjed ki a viselkedési anomáliákra, a kommunikációra, vagy az önállóságra, amely például autizmus, vagy az ADHD bizonyos eseteiben nem kedvez az elbírálásnál. Az összeg jelen esetben is bruttó, 10% nyugdíjjárulék terheli, így a kézhez kapott összeg, amelyből az ápoló család megélni kényszerül, nettó 90 000 Ft. A kormány ígérete szerint a GYOD összege 2022-re eléri az akkori minimálbér összegét. Erre majd 2022-ben visszatérünk…

A kétgyermekes családok adókedvezménye

A kétgyermekes családok adókedvezménye havi 40 000 Ft-ra emelkedik. Jól hangzik, de vigyázat, két gyermekre vonatkozik! Egy gyermekre vonatkoztatva a 2018-as 17 500 Ft/gyermekről 20 000 Ft/gyermekre nőtt csupán. A kedvezmény az az összeg, ami a személyi jövedelemadó alapot csökkenti, tehát a bruttó munkabér összegének megfelelő adóalapot csökkenti, és ezáltal kisebb összeg után kell szja-t fizetni. 2019-ben az alábbiak szerint alakul a családi kedvezmény, mely az adóalapot csökkenti, akkor ha csak kedvezményezett eltartott van a családban:

  • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
  • 2 gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt
  • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)

  • 1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként
  • 2 gyermek esetén havonta 20 000 forint gyermekenként
  • 3 vagy több gyermek esetén havonta 33 000 forint gyermekenként.

Központi közigazgatásban dolgozók kedvezményei

Végül a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok és nagyszülők pótszabadsága egyértelműen csak a központi közigazgatásban dolgozókra vonatkozik. De kik ők? Ők a központi közigazgatási szervek dolgozói, mint a kormány, a kormánybizottságok, a Miniszterelnöki Hivatal, a minisztériumok, az államigazgatási szervek dolgozói, kormánybiztosok, államtitkárok és munkatársaik. Rájuk vonatkozik.

 

És egy dolog folyamatosan kimarad a híradásokból: a gyermek 3. életévének betöltéséig járó GYES összege (nettó 25 650 Ft/hó) 2008 óta, a családi pótlék összege 2009 óta nem változik, és ez a családok évében, valamint az idei évben is így maradt. Cserébe a lakhatási válsággal foglalkozó eseti bizottság felállítását is elvetette a kormány, amely a kisgyermekes családok kilakoltatásának válságmegoldását is kezelte volna.

 

Mindent összevetve

A lakájmédia működése nagyon egyszerű. Az emberek elolvassák, és azt fogják hinni, hogy a GYED bizony 208 600 Ft. Nagyon kevesen néznek utána, hogy ez a gyakorlatban mit is jelent, hogy jóval kevesebb lesz az a pénz, amelyet kézhez kap a szülő, amelyből meg kell vásárolnia a pelust, élelmiszert, gyógyszert. Ráadásul csak bizonyos bérszint felett. Mutatjuk, hogy mit állít a propaganda, és mi a gyakorlati valóság:

kep1_13.png

 

 

Forrás: Momentum

Címke:

3 thoughts on “Hogyan alakulnak valójában a családtámogatások 2019-ben?

  1. Tisztelt Cím!
    2017. Szeptemberében kezdtem egyetemi tanulmányaimat. 2018.05.19-én született meg a kisfiam. A jogviszonyom mindmáig aktív, nem szüneteltettem, nem halasztottam, egyéni tanrenden vagyok jelenleg is aktív jogviszonnyal. 2 aktív félévem meg volt fiam születésekor viszont a diplomás gyedre beadott kérelmemet elutasították és méltányossági levelemet is elutasították arra hivatkozva, hogy diák vagyok. Viszont sok helyen olvastam, hogy a kormányhivatal méltányosságból jogosultságot adhat. Az adott feltételeknek viszont megfeleltem hiszen magyar nyelvű nappali oktatáson veszek részt magyar bejelentett lakcímmel és a fiam születését megelőzően rendelkezem 2 aktív félévvel amiről érvényes papírom is van. Érdeklődnék, hogy miért utasítanak mégis el? Tisztelettel :Lunczer Vivien

  2. Nem értem miért nem minden gyerek számit ebben a országban?Van egy 26 éves fiam most nevelek egy 6 és egy 4 évest.A 6éves tartós beteg (nem fogyatékos).Csak utána kapok emelt családit és alanyi jogon a gyest.Kis faluban élünk.A párom köznunkás.Én közlekedés miatt nem tudok 4-órás munkahelyre sem bejárni.Itt a faluban nincs 4-órás munkahely.A 4-évesnek lett volna egy ikertestvére a szülésig minden rendbe volt.Szüléskor derült ki hogy a baba a 18-20.hęten meghalt bennem.Senkitöl nem kaptam még 1 bocsánatkérést sem.

  3. Az ikrekseknek miert nem jár legalább másfélszeres GYED mindenből dupla annyi a kiadás 50000 csak a tapszer ki kell próbálni milyen nehéz legalább másfélszeres járhatna vagy az egyiknek vegyek a másiknak nem mindenből ketto kell ki kell próbálni és úgy kell dönteni iker gyedről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük