Íme, a soha nem látott pedagógus béremelés valódi értéke

oktatás

A kormányzati sikerkommunikáció állandóan visszatérő eleme, hogy a pedagógus életpályamodellel (ami jelentős többletmunkát ír elő a tanároknak) a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelés kapták a pedagógusok. Többször bebizonyították már, hogy ez alapból nem igaz, mert 2002-ben már volt egy egyszeri 50 százalékos emelés. Azt is többször leírták már, hogy a hoffmanni törvények talán egyetlen hozadéka lett volna, hogy a pedagógusbéreket a minimálbérhez rögzítették, így azok a mindenkori minimálbérrel párhuzamosan emelkedtek volna.

Azért csak volna, mert a köznevelési törvényből gyorsan törölték ezt a passzust, és 2015 januárjától már nem a minimálbérhez, hanem egy úgynevezett vetítési alaphoz (aminek az értéke azóta is változatlan: 101 500 forint) rögzítik a tanárok fizetését.

Hogy ennek az „apró” törvénymódosításnak milyen hatása van a tanárok pénztárcájára, arról itt olvashatnak bővebben.

Most csak két esztendő – 2010 és 2019 – pályakezdőkre vonatkozó adatait vetettük össze, hogy kiderüljön mennyit is ér ez a „soha nem látott mértékű” béremelés. 2010-ben a minimálbér 73 500 forint, a középfokú végzettséget igénylő munkakörökben a garantált bérminimum 89 500 forint volt. Egy kezdő (egyetemi végzettségű) tanár bére 129 500 forint. Azaz 2010-ben egy kezdő középiskolai pedagógus 1,75-ször többet keresett a minimálbérnél és 1,45-ször többet a garantált bérminimumnál. Elég szégyenletes szorzók mutatták tehát a tanárok fülkeforradalom előtti társadalmi megbecsültségét.

De akkor jött az új kormány az állandóan hangoztatott béremelésével. 2019-ben a minimálbér 149 000 forint, a garantált bérminimum 195 000 forint (ezek tehát megduplázódtak a 9 év alatt), a kezdő középiskolai tanár bére 203 000 forint (ennek mértéke mindössze 64 százalékkal nőtt). Azaz jelenleg a kezdő tanár mindössze 1,36-szorosát keresi a minimálbérnek, és 1,04-szeresét a középfokú végzettségűek bérminimumának. Az utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy egyetemet végzett fiatal tanár gyakorlatilag ugyannyit kap, mint egy középfokú végzettséggel rendelkező kortársa.

 

 

Forrás: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük