Tűzijáték vásárlás és használat szabályai

rendőrség

A pirotechnikai eszközök értékesítését, tárolását és felhasználását a pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VIII.24.) Kormányrendelet szabályozza.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában – található meg a rendőrség tájékoztatójában.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre – pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre – is engedélyezi.

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük! – kéri a rendőrség.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében – a rendeltetésszerű felhasználás során – biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

Budapest, 2018. december 27.
Pirotechnikai rakéta talál el egy bábút a pirotechnikai eszközök használatának és a szilveszterrel kapcsolatos veszélyekrõl tartott sajtótájékoztató utáni bemutatón a fõváros IX. kerületében, a Rendõrségi Oktatási és Kiképzõ Központ Rendõrségi Szabadidõ- és Sportcentrumban 2018. december 27-én. A sajtótájékoztatót a rendõrség, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság és az Országos Mentõszolgálat rendezte.
MTI/Illyés Tibor
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük