Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel

pénz

A kormány a várakozásokkal ellentétben nem döntött a minimálbér jövő évi emeléséről az idei utolsó ülésén, így nyitva maradt a kérdés. A munkaadók és a munkavállalók korábban nem tudtak megállapodni az emelésről, ezért mindkét fél azt várta, hogy majd a kabinet dönt. Két megoldás kínálkozik.

Az első az, ha a kormány rendkívüli ülést tart az év hátralévő részében. A másik pedig az, ha mégis összehívják még idén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF). Az mfor.hu által megkérdezett munkaadói szervezet, a VOSZ azonban nem tudott ilyen kezdeményezésről két nappal ezelőtt. Így mindenki számára rejtély volt, hogyan emelkedhet mégis januártól a minimálbér.

A Magyar Idők szerint a megoldás a VKF összehívása lesz. A napilap értesülései szerint még az ünnepek előtt újabb tárgyalási fordulóra hívják össze a szociális partnereket.

Gulyás Gergely tudomása szerint közelebb állnak az álláspontok a minimálbér emelésének mértékét illetően, mint amit hivatalosan tudni lehet. Hivatalosan a munkaadók 5-7, a munkavállalók 13-15 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak. Arról viszont egyik félnek sincs tudomása, hogy – Gulyás állításának megfelelően – közeledtek volna az álláspontok az elmúlt napokban.

A minimálbért a három jelen lévő konföderáció egységes álláspontja szerint a mostani bruttó 138 ezer forintról 13 százalékkal, 156 ezer forintra emelnék. A jelenleg bruttó 180,5 ezres, középfokú végzettséghez kötött munkakörökben elérhető kötelező garantált bérminimumot pedig 15 százalékos emeléssel 207,5 ezer forintban határoznák meg.

A munkaadók ugyanakkor hallani sem akarnak az elmúlt két évben jelentős minimálbér- és közel 40 százalékot elérő bérminimum-emelés után az újabb, két számjegyű felzárkóztatásról. Úgy vélik, nem nőhetnek hosszú éveken át a keresetek a gazdaság teljesítményét meghaladó mértékben.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük