Miért nem érhetőek el bárki számára az újpesti képviselők vagyonbevallásai?

közélet Újpest

Tette fel a kérdést Holmár Ágnes, a Párbeszéd Magyarországért (PM) újpesti szervezetének tagja a csütörtökön tartott közmeghallgatáson. A PM az Újpesti Hírmondó számára eljuttatott közleménye szerint közérdekű adatigényléssel élt annak érdekében, hogy még a 2018-ban leadott vagyonbevallások elérhetők legyenek.

Tudniillik az újpesti képviselőknek is ugyanúgy, mint a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek, vagyonnyilatkozatot kell tenni. A Fővárosi Közgyűlés tagjainak, így a fideszes polgármesternek, Wintermantel Zsoltnak, valamint dr. Trippon Norbertnek, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Újpest-Káposztásmegyer szervezet elnökének a budapest.hu oldalon elérhetőek bárki számára a nyilatkozataik, mivel közérdekű adatről, törvényi előírásról van szó. Újpest honlapján azonban bárhogy is keres az ember, nem talál rájuk, ugyanis dr. Molnár Szabolcs, fideszes alpolgármester, szerint nem kötelességük a város szervezeti és működési szabályzata szerint azt kitenni a honlapra. Az adatok megvannak, a bizottság minden évben ellenőrzi azokat. Amennyiben valaki kéri, akkor kiadják az adatokat.

A PM zászlajára tűzte, hogy a transzparencia jegyében elérje, az újpesti képviselők vagyonnyilatkozatai legyenek mindig elérhetőek Újpest honlapján évekre visszamenőleg. Ugyanis ebben a formában ezek az adatok nem állnak most rendelkezésre, mivel minden évben visszakapják a leadott dokumentumokat a képviselők az öbkormányzati törvény szerint.

Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük