Újpesti Piac és Rendezvénytér: 7 milliárd forint és gigahitel

pénz Újpest

Természetesen a tegnap tartott közmeghallgatáson is kérdés volt több újpesti lakos részéről az Újpesti Piac és Rendezvénytér. A kérdezők valójában az indokokra voltak kíváncsiak: miért kellett a piac jelleget összevegyíteni egy rendezvény jelleggel, átgondolták-e a vezetők ezt a projektet, valamint a pontos költségek kérdései is előjöttek.

A kérdést felvetőknek dr. Molnár Szabolcs, fideszes alpolgármester válaszolt. Azt mondta, hogy teljesen átgondolt koncepció volt a piac és egy rendezvénytér funkciójának vegyítése. Erre példaként többek között a Debreceni Fórumot hozta fel, ahol van piac, rendezvénytér, irodák és bevásárlóközpont is – ahol valójában véve piac és kultúra is találkozik.

A piac és rendezvényközpont árával kapcsolatos kérdéseket eddig a városvezetés folyamatosan elkerülte, vagy nem kommunikálta világosa. A pontos ár még mindig kérdés maradt, hiszen egy kiegészítésnek köszönhetően tudjuk, hogy a tervezési költségek, és minden egyéb, ami a projekt kezdetét megelőzi, nem tartalmazta az első kérdezőnek adott válaszban szereplő ár. Ezt egy korábban egy helyi lakosnak megadott adat alapján tudjuk, hogy 700 millió forint körüli összegről van szó. Maga az épület 5 milliárd 570 millió forintba került: mélyépítéstől kezdve a magasépítésen át. A piac belső terének a bérlők igényei alapján történő kialakítása végül 428 millió fonintra rúgott. A rendezvényközpont termeinek kialakítása 74 millió, a berendezés 46 millió forintba került. A beruházó UV Zrt. a projekthez 2,5 milliárd forintos hitelt is felvett, melynek pontos költségét nem ismerjük, azonban dr. Molnár Szabolcs közölte azt is, hogy a hitel nagy részét már visszafizették. Tehát ha összeadjuk a költségeket, akkor kis híjján 7 milliárd forintos költséget kapunk. Nyugodtan írhatjuk ezt, hiszen van még olyan költség (hitel tényleges költsége), melyet nem ismerünk.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük