Új okostanterem került átadásra a Szűcs Sándor Általános Iskolában

oktatás politika

December 10-én adták át az újpesti Szűcs Sándor Általános Iskolában azt az új okostantermet, melyet a tankerület kezdeményezésére az Újpesti Önkormányzat fizetett. Az a tankerületi központ, melynek egyébként feladata lenne, hogy XXI. századi körülményeket biztosítson az általa fenntartott általános iskolákban, középiskolákban. Ugyanis anno, amikor az állam vissza/átvette az önkormányzatoktól az oktatást, a fenntartó szerepét, az volt a mondás, hogy az oktatás jobb helyen van az állam kezében, az sokkal jobban gondoskodik, mint az önkormányzat.

Az átadón ott volt Wintermantel Zsolt polgármester, Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester, Dr. Dabous Fayez, fideszes képviselő, valamint Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetője, aki csupán kezdeményezője volt ennek a beruházásnak. Csomó okos eszközt kaptak a gyerekek, amelyek okos használatára hívta fel a figyelmet beszédében a polgármester. „Ez a tanterem egy kiváló üzenet, hiszen ebben a világban, ahol az okoseszközök ennyire elterjedtek, számunkra az a legnagyobb feladat, illetve kihívás, hogy a gyermekeinket megtanítsuk arra, hogy ne csak szórakozásra, de tanulásra is használják ezeket az okoseszközöket, melynek segedelmével megismerkedhetnek világunk összefüggéseivel, a tudomány rejtelmeivel, és könnyen birtokába juthatnak annak a tudásnak, amelyre az életben szükségük lehet” – mondta Wintermantel.

Egyébként Újpest fideszes vezetése is tálcán, önként és dalolva adta át az államnak az iskoláit, engedelmeskedve a főnök követeléseinek, kialakítva egy olyan helyezetet, mely megköveteli azt, hogy az önkormányzatok ugyanúgy gondoskodjanak az iskolák épületéről, a színvonal megtartásáról, és – ahogy a címben is benne van – tantermek korszerűsítéséről stb. Ugyanis ha probléma van egy iskolával: nem nyithatók a nyílászárók, leesik a vakolat, nincs kréta, esetleg nincs megfelelő számú tanári gárda, vagy nincs a napi testnevelés óráknak megfelelő tornaterem, az nem a tankerületeknél csapódik le, hanem helyben, azaz az önkormányzatoknál, vagy ha úgy jobban hangzik: Újpesten. Az önkormányzat pedig elébe megy a konfliktusnak, inkább kifizeti a felújítások költségeit, beleszállnak tornateremépítésekbe, hogy fedjék az állami intézkedések nagyon kellemetlen hatásait. De akkor miért kellett az állami felügyelet és fenntartás alá vonni az iskolákat?

Tipikusan a jó zsarurossz zsaru elve érvényesül az oktatásban: az állam a tankerületekkel játsza a rossz zsaru, az önkormányzat pedig a jó zsaru szerepét. De egy a lényeg: mindketten egy hajóban eveznek, ugyanúgy részesei a „játéknak”. Az Önkormányzatok jól jönnek ki a helyzetből, hiszen helyben népszerűsíthetik magukat, mint „megmentők”, , oda tudnak állni egy-egy fénykép erejéig a diákok elé, fényezhetik magukat. Az államnak pedig kutya kötelessége lenne ezeket a feladatokat elvégezni, de pénz híjján ez számára lehetetlen feladat. Kíváncsian várjuk majd az Észak-Budapesti Tankerületi Központ 2019. évi beruházási tervét, hogy Újpesten milyen felújításokat is tervez elvégezni, ugyanis 2018-ban csak III. kerületi fejlesztések szerepeltek a tervben.

 

 

Fotó: Újpest-Káposztásmegyer facebook oldal

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük