Budapest kapta a 2023-as atlétikai világbajnokságot

sport

A Magyar Atlétikai Szövetség tavaly szeptemberben jelezte először, hogy szabadtéri világbajnokságot rendezne, és ez ügyben meg is kezdte már a tárgyalásokat az IAAF-fel. A vb ötletét természetesen a kormány is támogatta, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök többször elmondta, Budapestet sportfővárosnak szeretné tudni, ehhez pedig ide kell hozni a világversenyeket. Az atlétikai világbajnoksággal pedig nagyot lehet szakítani, az olimpia és a futball-világbajnokság után egyértelműen a legnépszerűbb és legnagyobb sportesemény.

Az idő előrehaladtával így is egyre jobb esélyei lettek Budapestnek, mivel 2019-ben Katar (Ázsia), 2021-ben Eugene (Amerika) rendez vb-t, Európa vagy Afrika számíthatott sikerre. A dolgot megkönnyítette, hogy a szóba jöhető afrikai riválisok, Kenya és Egyiptom is úgy döntött, hogy 2023-ban még nem akar vb-t rendezni. Egyetlen komoly ellenfélként a korábban több pályázaton is elbukó Barcelona maradt, de július végén a katalánok is kiszálltak a versenyből. Az IAAF Buenos Aires-i kongresszusán nyilvánvalóvá vált számukra is, hogy Budapest lesz a befutó.

Maga az IAAF elnöke, Sebastian Coe is megerősítette, hogy a magyar fővárost szeretnék házigazdának. Ezután igazából formalitássá vált a döntés, Budapestnek csak teljesíteni kellett az IAAF feltételeit, és beszerezni a szükséges garanciákat. Ezt meg nem volt túl nehéz, hiszen a kormány az elbukott olimpiai pályázat után igazolni akarja sportkoncepcióját.  Coe-nak már az nagyon meggyőző volt, hogy Orbán olyan határozottan kiállt a rendezés mellett. A magyar miniszterelnök és az IAAF-elnök személyesen is egyeztetett tavaly októberben a vb-ről.

A vb-hez egy dolog hiányzik nagyon: egy olyan stadion, amiben azt meg lehetne rendezni. Ahogy a 2020-es futball-Eb-nél, úgy most sem volt akadály, hogy nincs erre alkalmas létesítmény.

A 2024-es olimpia tervei között szerepelt egy atlétikai stadion is, amit a Csepel-sziget északi csúcsára álmodtak meg. A kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is kitartott az ötlet mellett, az atlétikai stadion bekerült a Kemény Ferenc Programba, ami elvileg garantálta a megvalósulását.

 

 

Forrás: index.hu, kép:

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük