Az újpesti NER rátámadt az ellenzéki pártokra – avagy báránybőrbe bújt farkasok Újpesten is

politika

A fideszes Wintermantel Zsolt vezette újpesti városvezetés rátámadt az ellenzéki pártokra – mondják az újpesti érintettek. Országosan már ehhez hozzászokhattak az ellenzéki pártok a NER (=Nemzeti Együttműködés Rendszere) elmúlt nyolc éve alatt, most Újpesten is újabb ízelítőt kaptak.

Mint tudjuk, és ahogy arról beszámoltunk korábban, az ellenzéki pártok november 10-én aláírást gyűjtöttek Újpesten is az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról az önkormányzat által is elismerten közterületen, nevezetesen a Szent István téren. Körülbelül tíz nappal később a Momentum, az MSZP, a DK  és a Jobbik is határozatban kapott figyelmeztetést, mert a Polgármesteri Hivatal szerint jogsértést követtek el aláírásgyűjtő akciójukkal.  Az újpesti NER szerint az aláírásgyűjtést az ellenzéki pártoknak be kellett volna jelenteniük a jegyzőnél. Továbbá a piac előtti közterületet közterület-használati szerződéssel az Önkormányzat átadta az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft.-nek, mint használónak. A Polgármesteri Hivatal szerint ezért a gyalogos sétány munkahelynek is minősül, ahol pártoknak lényegében nincs helye. Arra is felhívták állítólagosan a figyelmüket, hogy ismételt jogsértés esetén akár 2 millió forintos közigazgatási bírságot is kiszabhatnak. A határozatot az újpesti jegyző, Dr. Tahon Róbert, közkeletűbb nevén az “újpesti Polt Péter” megbízásából írták alá.

Az ellenzéki pártok kivétel nélkül megdöbbentek a határozaton, hiszen számunkra a a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény az irányadó, azaz közterületen, szabadon végezhetik törvény alapján a tevékenységüket, aláírást gyűjthetnek, tarthatják a kapcsolatot a választópolgárokkal. Úgy tudjuk ráadásul, hogy az ellenzéki pártok törvényesen be is jelentették akciójukat a rendőrségen, mely semmilyen kifogással nem élt. Az ellenzéki pártok szerint törvényben rögzített jogaik gyakorlásában akarja az újpesti fideszes NER korlátozni őket, hiszen a fideszes városvezetés semmilyen helyi rendelettel, határozattal sem jogosult akadályozni az ellenzéki pártok törvényes működését az újpesti közterületeken, nem szoríthatják ki őket újpesti közterületekről másokkal kötött közterület-használati szerződésekkel, így nem sajátíthatják ki a köz területeit. Szerintük szintén nem jogosult az önkormányzat a törvényhez képest további kötelezettségeket megállapítani a számukra. Véleményük szerint egyértelmű, hogy az újpesti Polgármesteri Hivatal jogellenesen, lépésről-lépésre akarja őket kiszorítani Újpest forgalmasabb közterületeiről. Erre szolgálhat a Polgármesteri Hivatal által kötött közterület-használati szerződésre való hivatkozás is. Szerintük éppen ezért jogsértést nem ők, hanem az újpesti NER követett el ezekkel a határozatokkal. A helyi Fidesz aggodalmai megalapozottak lehetnek, hiszen a tavaszi országgyűlési választást elbukta Újpesten a Fidesz, az újpesti szavazópolgárok nagy többsége pedig az ellenzéki pártokra szavazott. Nyilvánvaló, hogy van félnivalója az újpesti fideszeseknek a jövő májusi Európa Parlamenti, majd az őszi önkormányzati választásoktól is.

Kérdésünkre az összes érintett párt megerősítette, hogy a szerintük jogellenes határozat ellen fellebbezést nyújtanak be, és minden törvényes lehetőséggel élve harcolnak fognak igazukért.  A további fejleményekről tudósítani fogunk.

1 thought on “Az újpesti NER rátámadt az ellenzéki pártokra – avagy báránybőrbe bújt farkasok Újpesten is

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.