Árpád Kórház ügye a képviselő-testület előtt

egészség Újpest

Tegnap tartották a Városházán az összehívott, soron következő testületi ülést, melyet sikerült úgymond elég gyorsan lebonyolítani. A képviselők az összes napirendi pontot elfogadták majd azokat meg is szavazták. Természetesen előkerült az Árpád Kórház ügye is. Pajor Tibor, a Mi Hazánk Mozgalom tagja határozati javaslattal állt elő, melynek pontos szövege így hangzik: “Budapest Főváros IV. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete tiltakozik az Árpád Kórház épületébe tervezett hajléktalanszálló létesítése ellen. Egyben felkéri a Újpest polgármesterét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a hajléktalanotthon létesítésében érdekelt felekkel, és kezdeményezze a beruházás elmúlását.Pajor Tibor képviselő két mondata egymással azért merően szembemegy, ezt használta ki a fideszes polgármester, Wintermentel Zsolt is.

De mielőtt tovább megyünk, mi is álljunk meg egy szóra. A határozati javaslatban két fogalom szerepel: hajléktalanszálló és hajléktalanotthon. A kettő azért nagyban különbözik egymástól. Ahogy az Újpesti Hírmondó is beszámolt róla korábban, a kormányzati tervek szerint Újpestre az Árpád Kórház épületébe hajléktalanotthont szeretnének létesíteni, ahol olyan hajléktalanokat kezelnének, akiknek “egészségügyi, szociális, mentális állapota visszafordíthatatlanul károsodott, és ebből fakadóan a többségi társadalomba való visszailleszkedésük, és az önálló életvitelre való felkészítésük nem megvalósítható“. Ezekre az emberekre a hajléktalanszállók nincsenek felkészülve, ezért szükséges számukra olyan hely biztosítása, ahol valóban segíteni tudnának neki.

De most vissza a képviselő-testületi ülésre. Az ügyben még hárman szólaltak fel: Perneczky László, a Lehet Más a Politika újpesti képviselője, Nagy István, alpolgármester, a Fidesz képviselője, valamint Wintermantel Zsolt, fideszes polgármester. Mindhárman hozzátették gondolataikat, melyek azért nagyrészt egybevágóak voltak. Végül a polgármester azt a javaslatot tette, hogy Pajor Tibor képviselő eredeti javaslatából hagyják el a második mondatot, és csak az első mondatról szavazzanak, miszerint:

“Budapest főváros IV. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete tiltakozik az Árpád Kórház épületébe tervezett hajléktalanszálló létesítése ellen.”

Ezt a határozati javaslatot a fenti szöveggel végül 15 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület. Azonban itt az a helyzet alakult ki, hogy olyan dologról fogadtak el határozatot, amiről szó sem volt. Ugyanis Az Árpád Kórházban nem hajléktalanszálló létesül, hanem mindvégig arról szóltak a hírek, hogy 150 férőhelyes hajléktalanotthon kerül kialakításra – ahogy fentebb is írtuk. Lehet lesz egy következő határozati javaslat is a legközelebbi ülésen?

 

 

Kép: illusztráció, kotoszo.blog.hu

Tagged

4 thoughts on “Árpád Kórház ügye a képviselő-testület előtt

 1. Jó napot!
  Én úgy tudom, hogy a korház, az adományozó szándéka szerint, csak és kizárólag egészségügyi intézmény céljára lett építve. Ezt egy képviselőnek tudni a kellene!

  1. Üdvözlöm

   A helyzet az, hogy valójában egészségügyi intézmény lesz, csak hajléktalanoknak elfekvő. Egészségügyi intézmény. De utánajárunk ennek a szálnak mindenképpen.
   Nagyon köszönöm az információt!

 2. A Merényi kh ban most újitották fel a pszichiátriát 69 milláért ! Miért nem oda viszik őket!! Az Árpádot még fel kellene újitani ,àtépiteni !!! A Merényi pedig kész és üres!!!!

 3. Normálisak ezek??? Ezen a környéken játszóterek vannak, pár méterre családok élnek gyerekekkel… majd itt fognak császkálni az ittas csövesek? Csináljunk gettót Újpestből.. ha már a rendes, értékes emberek pénzét a cigányokra költik, költsék még hajléktalanokra is… Gratulálok!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük