A cafeteria elvétele a munkavállalók megalázása

gazdaság pénz

Az Orbán-kormány miatt 2019-ben elköszönhetünk a cafeteriától is. Az Országgyűlés elfogadta a 2019-re vonatkozó adótörvény csomagot. A kormány megszorítása miatt a családok átlagosan havi 60 ezer forinttal kevesebbet vihetnek haza januártól. Egy felmérés szerint tízből kilenc dolgozó járhat jövőre rosszabbul a béren kívüli juttatások megrostálása miatt. A felmérésből az is kiderül, hogy vállalkozások több mint kétharmada ad béren kívüli juttatásokat dolgozóinak, többségük (54 százalék) nem Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) formájában. Márpedig az idén nyáron elfogadott módosítások következtében januártól csak ez a cafetéria-elem őrzi meg eddigi adókedvezményét, az összes többi forma elbúcsúzhat tőle, így az Erzsébet-utalvány is.  A kormány tervei szerint csak a focimeccs belépők támogatása marad, de nem lesz többé lakáshitel és albérlet-támogatás, nem lesz diákhitel-támogatás, nem kapnak a dolgozók étkezési utalványt, és megszűnik az iskolakezdési támogatás is.

A cégekre – amelyiknek lesz erőforrása erre – jóval több feladat hárul majd, mint eddig. Az adóminimalizálás helyett a dolgozók eltérő igényeire kell majd fókuszálniuk, már amennyiben a cafeteria segítségével meg akarják tartani munkatársaikat. A cafetéria tipikusan az a juttatás, amelyre a munkáltatók és a munkavállalók is biztos jövedelemként tekintenek. Kiszámítható szolgáltatás, amely segíti az élet tervezését.

Mindent elárul a Fidesz világnézetétől ez a hozzáállás. Teljesen mindegy nekik, hogy az embereknek milyen juttatás lenne valójában hasznos. Teljesen mindegy nekik, hogy hogyan oldják meg a lakhatási problémákat, hogy miből vásárolnak be hónap végén. A lényeg, hogy a kormány által sorozatban felhúzott stadionok lelátói ne kongjanak az ürességtől. Érkezett olyan javaslat, miszerint, hogy ha már megszüntetik a béren kívüli juttatásokat, legalább csökkentsék a munkát terhelő adókat. Így ugyanannyi pénzt vihetnének haza a dolgozók, amivel többre mennek, mint akárhány focimeccsel.

Miután többször elhangzott a munkavállalók és a szakszervezetek részéről, hogy milyen juttatásokra lenne igény, válaszlépésként így reagált a kormány. A cafeteria megvonása jelzi az egész költségvetés bizonytalanságát. Erre korábban az ellenzéki pártok többször is reagáltak. A dolgozók helyzetét tovább rontó változásokról a kormány nem egyeztetett a munkavállalói érdekképviseletekkel, ezért a szakszervezetek tüntetésen hívták fel a figyelmet az igazságtalanságra. A szakszervezetek a cafeteriaelemek kedvezményes adózásának visszaállítását követelik a családok támogatása, a mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében.

 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük