Egyszer elveszik, legközelebb meg bővítik a cafeteriát

gazdaság pénz

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, aki nem mellesleg a lakástakarékok beszántását lehetővé tevő jogszabályt is benyújtotta, november 6-án törvénymódosító csomagot nyújtott be. A javaslatokat a gazdasági bizottság már megszavazta, a következő hetekben pedig a parlament elé kerülhet. Ebben a csomagban kapott helyet, a cafeteria juttatások körének bővítése. Ez azért is meglepő, hiszen a kormány, épp a nyáron törölte el a legtöbb béren kívüli juttatási formát. Az Erzsébet utalvány monopol helyzetbe hozása miatt pedig vizsgálatot is indított a magyar kormány ellen az Európai Unió.

A 68 oldalas dokumentumban olyan törvények módosítója kapott helyet többek közt, mint például a TAO törvény, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és kisvállalati adóról szóló törvény, készpénz törvény, valamint a cafeteriát érintő SZJA törvény. A teljes csomag itt olvasható!

A módosító alapján, a juttatások köre az alábbiakkal bővül:

  • „a sportról szóló törvény hatály alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet,
  • ,valamint „kulturális szolgáltatás” igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére ) szóló belépőjegy, bérlet,
  • továbbá könyvtári beiratkozási díj.

Ezeket viszont megszűntette:

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,
  • a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentessége (ide tartoznak az önkéntes pénztárak, a nyugdíjbiztosítások és az egészségbiztosítások is),
  • a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége,

Miután a kormány korábban eltörölte az előadó-művészeti tao rendszert, ez talán majd tudja valamelyest ellensúlyozni a kiesett forrásokat. Remélhetőleg az intézkedés hatására egyre több gyermek és felnőtt jut majd el kiállításokra, színházi előadásokra.

A sport kedvelőinek pedig a belépőjegyre nem lesz többé gondja. Persze, ez nem kárpótolja azokat, akiknek például a lakhatás megteremtésében lenne szükségük segítségre, de aggódniuk nekik sem kell, hisz a stadionokban lesz fedél a fejük felett!

 

Zero

 

Kép: mt

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük