Újpest egyik jelképe: a Víztorony

Újpest

1911. április 1-én kezdték meg az újpesti víztorony építését, ami az akkori 60.000 lakosú Újpest várost volt hivatott ellátni vízzel. A beruházás költsége 250.000 korona volt. 1912 -es üzembe helyezése óta közel 90 évig szolgáltatott vizet újpesti lakosoknak, majd később az újpesti gyáraknak is az Árpád út mellett álló víztorony.

Az épületet úgy tervezték, hogy az a város jelképe legyen, valamint adott esetben 100.000 lakosnak is elegendő vizet biztosítson (Újpest 2018-ban nyilvántartott lakosságát kb. 80%-ban még most is ki tudná szolgálni az épület). Tárolókapacítása 1.500 köbméter, a torony pedig a 200km/h erejű szélnek is ellenáll.

1944 decemberében újpesti partizánok rajtaütöttek a tornyot őrző nyilas őrségen, akik fel akarták robbantani a víztornyot, de akciójukkal sikerült megakadályozniuk ezt a tervet. Erről a hőstettükről táblával emlékeznek a torony oldalán.

Az építmény műemléki védelem alatt áll, jelenleg a Fővárosi Vízművek tulajdonában van. 2003-ban használaton kívül helyezték, az omlásveszélyes romló állapota miatt pedig már kerítéssel van körülvéve. A nagyvilágban és Magyarországon is számos példát találunk arra, hogy az ilyen műemléki épületeket új funkcióval látják el. Nem kell messze mennünk, hogy a ferencvárosi víztoronyba fussunk, ami jelenleg lakásként funkcionál, de külföldön rendszeres, hogy éttermeket alakítanak ki a víztornyokban.

Személy szerint nagyon sajnálom, hogy ilyen leromlott állapotban van a víztornyunk és környéke, mert turistacsalogató látványosságnak sem lenne utolsó a környező épületek fölé magasodó panorámából csodálni a naplementét.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük