Megszólalt a BKV: ezért csúszik az M3-as metró átadása

Közlekedés

Ahogy azt megírtuk, az eredetileg decemberre tervezett átadás helyett március végéig fejeződhet be a hármas metró felújítása. 2019 első negyedévének végén indulhat újra az utasforgalom az M3-as metró északi szakaszán.

A BKV szombaton egy közleményben magyarázza el részletesen a csúszás okait:

  • A bontási munkálatok során előre nem várt műszaki, építési teendők kerültek az elvégzendő feladatok közé.
  • A szerződéskötéseket követően történt jogszabályváltozás következtében az elkészült rendszerek megfelelősségértékelését a használatbavételi engedélykérelmek beadását megelőzően Független Tanúsító bevonásával el kell végeztetni.
  • Már a kivitelezési szerződéskötést követően, a munkálatok megkezdése után kiadott építési engedélyeiben a Vasúti Hatóság a felújítás alatt lévő hat állomás főszellőzési rendszerére hatvan napos eredményes próbaüzem lefolytatását írta elő.
  • A kivitelezők az egész magyar munkaerőpiacra jellemző szakember és munkaerőhiánnyal küzdenek.

„A munkálatok minél gyorsabb lezárása érdekében tárgyalások zajlanak a Vasút Hatósággal, a gazdasági jellegű kérdések tisztázására a BKV Zrt. és a kivitelező vállalatok közötti szerződésmódosítás folyamatban van. A BKV Zrt. felszólította a Kivitelezőt a szerződésben rögzített határidők betartására és tájékoztatta arról, hogy azok elmulasztása esetén élni fog a kötbér igényével. A BKV Zrt. mint felelős szolgáltató természetesen sajnálja a felújítási munkálatok csúszását, és az utazóközönség valamint a budapesti lakosság türelmét kéri” – teszi hozzá a BKV.

A 3-as metró északi szakaszán, vagyis az Újpest-Központtól a Lehel térig tartó szakaszon a kivitelezési munkálatokat 2017. november 6-án kezdték meg. Ekkor lezárták az Újpest-Központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd és Dózsa György út állomásokat. Ezek nyílnak meg tehát várhatóan 2019 tavaszán. A teljes vonalszakasz korszerűsítésének tervezett átadása pedig 2022 – írta korábban a BKK.

 

Forrás: index.hu

Kép: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük