Soha nem volt még ilyen kevés víz a Dunában

környezet
Sorra dőlnek a negatív vízállási rekordok a Dunán, jelentősebb vízszintemelkedés a következő napokban sem várható. Vasárnap Komáromnál, hétfőn Esztergomnál is negatív rekordot döntött a Duna vízállása, majd keddre Budapesten is elérte a valaha mért legalacsonyabb vízszintet a folyó. Komáromnál az eddig mért legalacsonyabb vízszint 18 centiméter volt, ezt szárnyalta túl a vasárnapi 14, a hétfői 10, majd a kedd reggeli 2 cm-es érték. A rendkívül alacsony vízállás leginkább a hajósoknak okoz nehézséget: a nagyobb szállodahajók már nem futnak ki, Mohácsnál csütörtökön a kompforgalmat is korlátozták.Esztergomnál is alig lehet ráismerni a folyóra, itt hétfő reggelre érte el az eddig mért legalacsonyabb, -2 cm-es vízállást a Duna, mely kedd reggelre tovább csökkent -10 centiméterre – derül ki az Országos Vízjelző Szolgálat honlapjáról.

Budapesten 2003-ban mérték az eddigi legalacsonyabb, 51 cm-es vízállást, ma reggelre azonban 50 centiméterrel új negatív rekord állt be. Olyan alacsony a víz szintje, hogy a Vigadó előtti mérők mindegyike szabadon áll, még csak meg sem közelíti őket a víz. A következő napokban pedig néhány centivel még tovább csökkenhet a vízszint és a folyó alsóbb szakaszain is erre lehet számítani. Ismét előbukkant az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál, mely 93 centiméteres vízállásnál kezd látszani, valamint újra átjárható a Margit híd alatti alagút is (MTI).

Érdekességként megemlítendő, hogy a nagyobb folyókon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, amit egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítettek. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelölik. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg. Ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter.  (idokep.hu)

 

Forrás: idokep.hu

Kép: 444.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük