Megszűnik a lakástakarékok állami támogatása

közélet pénz politika

Ha valaki a mai világban nagyon jól kamatozó befektetést keresett, akkor 10-ből 8 pénzügyi tanácsadó a lakástakarékok befektetéseit ajánlotta ügyfelei számára. Nem is csoda, hiszen az állam 30 százalékot ráfizetett a befizetett összegre, így elég jó üzletet lehetett vele kötni, főleg nem is beszélve arról az esetről, ha lakást szerettek volna belőle venni, vagy felújították volna lakásukat.

Alig épültek új lakások, ráadásul gyakran medencét vagy szaunát építettek a támogatásból – ezzel az indokkal szüntetnék meg a lakástakarékok állami támogatását, értesült több lap is Kormányzati forrásból. A fideszes Bánki Erik ma beadott egy törvénymódosítási javaslatot, ha ezt a parlamenti többség elfogadja, akkor az ezután megkötött szerződések után már nem járna állami támogatás. Akkor sem lehetne támogatást adni, ha egy már meglévő szerződést hosszabbítanának meg. Azoknak a szerződéseknek viszont, amelyek már élnek, nem változnának a feltételei. Az állami támogatás összege most még a betétként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban megtakarítási évenként 72 ezer forint.

A képviselő indoklása szerint az eddig a lakástakarékokra szánt pénz a jövőben többek között a CSOK további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatja. Ha ez valóban így lesz, azzal nagyon sok lakásvásárlót kizárnának a támogatottak köréből, gyerek vagy legalábbis a gyerekvállalás ígérete nélkül sokkal nehezebb lesz lakást venni. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz kész törvény a javaslatból. A parlamenti ülés ma délután 1 órakor kezdődik, negyed 3 körül derül ki, hogy felteszik-e különleges sürgősséggel az e heti napirendre az indítványt. Annyi mindenesetre biztos, hogy Bánki nem adna távoli határidőket, a törvény már egy nappal az után életbe lépne, hogy Áder János kihirdeti. Bánki Erik indoklása szerint „a lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.

 

Forrás: hvg.hu

Kép: budapestiek-portalja.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük