Zöldjavak, nem szemét! …avagy humuszt akár az erkélyen is készíthetünk

hulladék Újpest

A szerző Perneczky László, a Lehet Más a Politika (LMP) újpesti önkormányzati képviselője.

Városi zöldjavaknak hívom a lehullott faleveleket, elszáradt virágokat, a lenyírt füvet, a konyhában megmaradt krumplihjéjat, almacsutkát. Vagyis mindazt, amit a városi ember hajlamos jobb esetben az FKF komposztálós nejlonzsákjaiba, rosszabb esetben pedig a kukába tömni, még rosszabb esetben elfüstölni az utcán.

Avarégetési szezon márpedig nincs! A büdös füst nem csak belepi a környéket és beivódik a ruhánkba is, és sok káros anyagot tartalmaz! A hamu kb. semmire se jó, míg akár parkokban, közterületen épp az erkélyen való komposztálással maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Részletek: https://www.levego.hu/egyeb/avaregetes/

A komposzt nem büdös, nem rohad, nem vonzza a rágcsálókat és rovarokat – ha nem teszünk bele maradék húst, csontot, tejet-kenyeret, csak zöldhulladékokat.

Ha van csinos komposztkeret vagy láda, az remek, de a komposztprizma is lehet rendezett. Az elkészülő humusz az eredeti térfogat méret kb. tizede, száraz, morzsolható “feketeföld” állagú hasznos táptalaj. Lásd: az csatolt kép az én saját kezem, komposztom, prizmám a kert sarkában!

Rengeteg hasznos tudnivaló a http://www.humusz.hu/komposztalj – közte a minden év október 10-én tartott Komposztünnepről is!

ÚJPESTIEK! Az önkormányzat – részben LMP-s kezdeményezésre – hetedik éve szervez Komposztálási mintaprogramot és képzést. A 2018-as komposztmester-képzésre október 15-ig lehet jelentkezni a komposzt@ujpest.hu címen. Tudnivalók és jelentkezési lap: KOMPOSZTÁLÁSI MINTAPROGRAM – 2018

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük