Felszámolják Újpest szégyenfoltját

közélet Újpest

Megkezdődhet a megújulás a Városkapu környékén címmel jelent meg az Önkormányzat által fenntartott ujpest.hu oldalon a hír, hogy felszámolják az Újpest szégyenfoltjaként emlegetett Berda utcai krízistömböt. Ehhez az Önkormányzat által vezetett konzorcium 2 milliárd forintos támogatást nyert el, és mely  Magyarország Kormánya és az Európai Unió társfinanszírozásában valósul majd meg.

A pályázat nyitó rendezvényét szeptember 17-én tartották a Városháza dísztermében. Nagy István fideszes alpolgármester arról beszélt, hogy „Újpest egyik legértékesebb, de jelenleg rossz állapotban lévő területének megújulására, rehabilitációjára nyílik lehetőség”. A pályázattal lehetőség nyílik a terület revitalizációjára, az ott élő lakosság jobb életkörülményeinek megteremtésére – tette hozzá az alpolgármester.

A mintegy 2 milliárdos támogatásból infrastrukturális fejlesztések és „szoft programok” valósulnak meg. Elbontják a Berda utcai krízistömböt, melyet a Központi Statisztikai Hivatal már szegregátumnak minősített. A krízistömbből a most is ott lakókat 39, az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati bérlakásokban helyezik el a Berda József utca – Aradi utca – Kemény Gusztáv utca – József Attila utca – Attila utca – Árpád út – Temesvári utca – Bocskai utca – vasút által határolt területen.

Az elbontott épületek helyén park, játszótér kerül kialakításra. Emellett még sor kerül a képen pirossal ábrázolt „akcióterületen” kívül elhelyezkedő új ingatlan építésére is, mely pontosan a Károlyi István utca 25. alatt található (Károlyi István utca és Venetiáner utca sarkán), és ami jelenleg parkolóként funkcionál. Itt 31 db szociális bérlakás épül majd. Ebben az ingatlanban, valamint  az Aradi utca 4. szám alatti önkormányzati ingatlanban kialakításra kerül továbbá egy-egy közösségi helyiség is, mely „majd a projekt hatékonyságát növelő, társadalmi beilleszkedést és munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő tevékenységek java részének helyszínéül szolgál.”

Forrás: ujpest.hu

Címke:

1 thought on “Felszámolják Újpest szégyenfoltját

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük